BIZARAN SLUČAJ

‘Crkva zarađuje od iznajmljivanja prostora, a meni više od 20 godina duguju 2,3 milijuna kn. To me uništilo…’

RTL

U nedjelju je ispred zgrade RTL-a na zagrebačkoj Trešnjevci osvanuo je neobičan plakat. Riječ je o bizarnom sudskom slučaju koji traje već 25 godina

Marijan Ravlić, vlasnik privatnog obiteljskog poduzeća Rams, kojemu crkva preko 20 godina duguje više od dva milijuna kuna, još je jednom odlučio ukazati na problem trakavice kojoj se, izgleda, ne nazire kraj. Ravlić je još ranije zakupio jumbo-plakate s natpisom: “Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine!”, te ih razvozi po hrvatskim gradovima, kako bi što širu javnost upoznao sa svojim slučajem. Plakate potpisuje svojim imenom i prezimenom, a na njima se, osim lika pape Franje, nalaze i likovi nadbiskupa Đure Hranića, te nadbiskupa u miru Marina Srakića.

Sve je počelo 1989. godine, kada je Ravlićeva građevinska firma Rams sudjelovala u izgradnji Duhovno rekreacijskog centra Emaus u Šagu kod Valpova a za koji mu do danas, kako kaže, nije isplaćen novac. Iznos koji Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije duguje Ravlićvoj firmi za dogovoreni posao do danas iznosi 2 milijuna 330 tisuća kuna, dogovorenih sklapanjem ugovora o kreditu 5.8.1989. godine.

Spomenuti iznos Ravliću je trebao biti isplaćen još 2018. godine, ali to se nije dogodilo.

“Dug njihov je na 5.8.1998. bio, 2 milijuna 330 tisuća kuna. Oni nisu platili tih 25 godina, dobili su pravomoćno ovršnu presudu da mi plate, dio duga. Dio je otišao na reviziju. I oni su, da ne plate, ugasili firmu Caritas”, kaže Ravlić te dodaje da je u pitanju bio ‘pothvat’ više sudaca i dva biskupa Caritasa.

Uzajamna potraživanja

Cijeli slučaj završio je na sudu kada je Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije tražio pokretanje stečaja nad Ravlićevom firmom zbog potraživanja od 388 tisuća kuna.

Po presudi Visokog trgovačkog suda iz 2018., Rams bio obvezan platiti 388.000 kuna Caritasu za parnične troškove , dok je Đakovačko-osječka nadbiskupija, odnosno Caritas Osijek bio dužan Ravlićevoj kompaniji Rams isplatiti 500.000 kuna od tužbom traženih 2,33 milijuna kuna.

Obje strane zatražile su reviziju presude, o čemu je Vrhovni sud vijećao par godina.

‘Odveli Caritas u stečaj da ne plate ništa’

Općinski sud u Osijeku na kraju je pristao, na zahtjev Caritasa, odgoditi ovrhu zbog Ravlićevih potraživanja. Ravlić tvrdi da je odgoda plaćanja, koju je Caritas dobio od revizije, ‘dala vremena da se ugasi firma i raspuste radnici’.

“Oni su odveli Caritas u stečaj da ne plate ništa. Rashodovali su imovinu za što imam dokumente. I sad posluju pod imenom županijskog Caritasa, ali tu su isti ljudi, isto sve. Zarađuju od iznajmljivanja prostora, a meni nisu platili 2 milijuna kuna”, kaže Ravlić kojem je ovaj spor, kako kaže, uništio privatni posao te već 23 godine ne radi.

Najavio je da će uskoro organizirati i konferenciju za medije kako bi još jednom skrenuo pažnju na bizaran slučaj u kojem se nalazi već više od 20 godina.

Odvjetnik Caritasa: ‘Tvrtki Rams plaćeni su svi radovi koje je izvela’

Dodajmo tome da je odvjetnik Caritasa, Zoran Šarić, u travnju prošle godine medijima izjavio da su ‘tvrtki Rams plaćeni svi radovi koje je izvela’ te da je ‘između tvrtke Rams i Caritasa vođeno nekoliko parničnih postupaka pred Trgovačkim sudom u Osijeku, koji su okončani prije više od 10 godina, a kojima je utvrđeno da Caritas Osijek nije dužan nikakav novčani iznos Ramsu’.

“Iznos koji spominje Marijan Ravlić odnosi se na presudu Visokog trgovačkog suda koji je dosudio Ramsu 500.000 kuna u ime nekih radova za koje ta tvrtka nema ni Ugovor, ni dnevnik rada, ni okončane situacije. Moram napomenuti da Caritas Osijek nikako ne bi mogao naplatiti svoje potraživanje jer tvrtka Rams nije aktivna više od 10 godina i nema nikakvih priljeva na račun”, izjavio je tada odvjetnik Šarić, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari