UDARAC NA APPLE

NOVA PRAVILA Svi mobiteli u EU morat će imati univerzalni punjač

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Europska unija danas je objavila da će narediti uvođenje univerzalnih punjača za mobitele. Radi se o novom udarcu tehnološkom divu Appleu, koji za svoje uređaje koristi vlastite punjače, javlja Radio Slobodna Europa.

Po današnjem prijedlogu Europske komisije, svi mobiteli i tableti trebali bi imati USB ulazni utor tipa C, što je ključni korak za konačno uvođenje univerzalnog punjača.

Europska komisija vjeruje da će standardni punjač za sve mobitele smanjiti količinu elektroničkog otpada, dok u Appleu tvrde da bi punjač koji odgovara svim vrstama mobitela zaustavio inovacije i dodatno pogoršao problem zagađenja elektroničkim otpadom, piše Index.

Predlaže se razdvajanje prodaje punjača od prodaje samih uređaja

Komisija je predstavila prijedlog izmjene direktive prema kojem bi USB tipa C trebao postati standardni utor za punjenje pametnih telefona, tableta, kamera, slušalica, prijenosnih zvučnika i ručnih konzola za video igre.

Jedinstveni utor USB-C omogućit će potrošačima da pune uređaje istim USB-C punjačem, neovisno o marki uređaja.

Također se predlaže razdvajanje prodaje punjača od prodaje samih uređaja. To znači da će potrošači moći kupiti uređaj bez punjača, ali će ih proizvođači i dalje moći nuditi u paketu.

“Nekompatibilni punjači se gomilaju po ladicama”

EU je golemo tržište s oko 450 milijuna ljudi, a uvođenje univerzalnog punjača s USB-C konektorom moglo bi imati odlučujući utjecaj na globalno tržište mobilnih telefona, piše RFI.

“Europski kupci su već predugo frustrirani nekompatibilnim punjačima koji se gomilaju po ladicama”, poručila je u priopćenju Margrethe Vestager, potpredsjednica Europske komisije za pitanja digitalnog doba.

“Dali smo industriji dovoljno vremena da smisle vlastita rješenja, a sad je stiglo vrijeme za pravne poteze koji će nas dovesti do univerzalnih punjača”, dodala je.

“Sa sve više uređaja koje kupujemo dobivamo sve više punjača koji međusobno nisu nužno kompatibilni. To ćemo sada okončati. S ovim prijedlogom europski potrošači moći će koristiti jedan punjač za sve svoje prenosive elektroničke uređaje”, izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Prijedlog direktive upućen je Vijeću i Europskom parlamentu na usvajanje. Komisija predlaže da se državama članicama odobri razdoblje od dvije godine od dana usvajanja unutar kojih bi u svoja zakonodavstva trebali unijeti direktivu.

U EU se godišnje potroše 2.4 milijarde na zasebne punjače

Vlasnici mobitela trenutno mogu birati između tri vodeća punjača odnosno konektora: Appleovih, micro-USB i USB-C.

Tri glavne vrste punjača su korak naprijed u odnosu na period do 2009. godine, kad su deseci različitih tipova punjača korišteni s različitim mobitelima, zbog čega su se stvarale velike količine elektroničkog otpada.

No, EU nije zadovoljna ni s tri glavne vrste punjača te poručuje da je i takva situacija “neugodna”. U Europskoj komisiji kažu da potrošači u EU godišnje potroše oko 2.4 milijarde eura na zasebne punjače koji ne dolaze u paketu s mobilnim uređajima. Nova regulacija bi, kažu u EK, također trebala smanjiti količinu elektroničkog otpada za oko tisuću tona godišnje.

Što kažu u Appleu?

Apple, koji već koristi USB-C konektore na nekim tipovima svojih iPadova i laptopa, tvrdi da prisiljavanje proizvođača da prijeđu na univerzalne punjače nema opravdanja.

“Ostajemo zabrinuti da će striktna regulacija kojom se nalaže jedan tip konektora gušiti inovacije umjesto da ih potiče, što će zauzvrat štetiti potrošačima u Europi i širom svijeta”, poručili su iz Applea.

U najnovijem prijedlogu Europske komisije, koji bi mogao biti značajno izmijenjen prije nego što stupi na snagu, proizvođači će dobiti rok od 24 mjeseca da se prilagode novim odredbama.

Apple je poručio da bi rok od dvije godine mogao biti velik problem za industriju te zaustaviti prodaju postojeće opreme.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari