Nova provokacija: Vijećnik iz Trsta objavio kartu Italije kojoj je pripojio i Istru i Dalmaciju

Objava povodom talijanskog Dana Republike novi je incident u kojem političari iz Italije svojataju istočnu obalu Jadrana

Političari u Italiji nastavljaju svojatati hrvatsku obalu, a najnoviji incident pojavio se povodom talijanskog Dana Republike kada je vijećnik svojatao Istru i istočnu obalu Jadrana, javlja Večernji List.

“Naša Italija”, napisao je gradski vijećnik Lorenzo Giorgi na svojem Facebook profilu ispod karte Italije kojoj je pripojena hrvatska obala. Giorgi, zastupnik iz redova Berlusconijeve Forza Italia, prikaz talijanskog teritorija s istarskom, dalmatinskom i slovenskom obalom, preuzeo je od službene stranice Talijanskog pokreta irendentista na kojoj uz tu kartu stoji: “Ništa se ne može smatrati gotovim dok se ne završi pravdom”.

Objava povodom talijanskog Dana Republike novi je incident u relativno kratko vrijeme u kojem političari iz Italije svojataju istočnu obalu Jadrana. Prvi slučaj dogodio se kad je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, Giorgijev kolega iz pokreta Forza Italija, u slovenskoj Bazovici u veljači na komemoraciji Dana sjećanja na žrtve fojbi u Bazovici, održao je govor koji je zaključio prisvajajući Istru i Dalmaciju Italiji.

“Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine”, rekao je tada Tajani.

Kako Tajani nije bio izabrani talijanski političar, službene reakcije hrvatskoj Ministarstva vanjskih poslova nije bilo, već je premijer Andrej Plenković nazvao Tajanija i izrazio nezadovoljstvo istupom, piše Večernji List.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari