OTKRIVAJU SE ADUTI

Nova/stara lica: Škoro ide na izbore s ‘anonimcima’, SDP s ‘klincima’, a HDZ se odlučio ‘igrati na sigurno’

Foto: Pixsell

Ipak, najvećeg “kapitalca” ulovila je Stranka s imenom i prezimenom

Parlamentarni izbori u pravilu “izbacuju” nova lica na političkoj sceni, od kojih neka dođu do Sabora, neka se održe i duže od jednog mandata, a treća nestanu kako su se i pojavila. Ništa drugačije nije ni u ovom ciklusu…

Primjerice, mnogo se priča o Mariji Selak Raspudić, koja se našla na izbornoj listi Mosta, baš kao i Ante Kujundžić ili najpoznatiji vjeroučitelj u Hrvatskoj – Marin Miletić.

Sve nam je više poznato i tko će na izbore kroz Domovinski pokret Miroslava Škore. Tamo su ime kao, primjerice, ono “doktorice sreće” Anite Freimann, inače profesorice na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i Škorine sumentorice na obrani doktorskog rada, piše Večernji list.

Uz Škoru je i bivši potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Igor Peternel, a na parlamentarne izbore mogao bi i bivši HDSSB-ovac Krešimir Bubalo. Da će mu se priključivati nekadašnji kadrovi Branimira Glavaša, Škoro je donedavno kao mogućnost svesrdno odbijao, ali čini se da Bubalo ipak razmišlja nešto drukčije. Nakon Željka Pervana, uz Škoru je i Davor Dretar Drele, također najpoznatiji po komičarskim performansima raznih vrsta.

Politikom novih lica vodit će se i šef SDP-a Davor Bernardić, koji na liste za Sabor svakako planira staviti pripadnike jedne nove generacije političara stasale u stranci, ali koji su se dokazali na terenu, u svojim lokalnim sredinama.

Pa će tako u desetoj, dalmatinskoj izbornoj jedinici, na visokim mjestima SDP-a biti i gradonačelnica Supetra Ivana Marković i mladi gradonačelnik Ploča i liječnik Mišo Krstičević. Oboje, kažu u SDP-u, uživaju ugled i u javnosti, ali i u stranci te je za njih došlo vrijeme da naprave korak naprijed. Osim desete izborne jedinice, SDP bi više mladih “uzdanica” mogao imati i u osmoj, i to sve redom, kako se čuje, kadar potpredsjednika stranke i primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine.

Izvori iz vrha stranke kažu za Večernji list da se u toj jedinici itekako računa na Mirelu Ahmetović, načelnicu Omišlja koja je početkom godine u Saboru zamijenila SDP-ovu zastupnicu Romanu Jerković nakon što je ona otišla u Europarlament. Ujedno, Loris Rak spominjao se kao mogući ministar prometa, a Vojko Braut kao ministar pravosuđa.

Možda i najvećeg “kapitalca” ulovila je Stranka s imenom i prezimenom, koja će na listi u prvoj izbornoj jedinici, kako trenutačno stvari stoje, imati dugogodišnjeg ravnatelja bolnice Srebrnjak, uglednog pedijatra Boru Nogala. Ovaj put, kako je sam objasnio, u politiku ga tjeraju nove okolnosti, činjenica da se njegovo životno djelo, bolnica Srebrnjak, uništava i zato će, kako je kazao, u politici biti zviždač. A osim doktora, Stranka s imenom i prezimenom na listi će imati i jednog maestra, dirigenta opere HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci Igora Vlajnića, koji im je jedan od aduta za osmu izbornu jedinicu.

S druge strane, HDZ će se i na ovim izborima uglavnom osloniti na prokušani kadar, a relativno nova lica u fokus su dovele krize koje su u proteklom razdoblju potresale stranku i Vladu. Na listama bi se tako trebao naći i mlađi ministarski kadar poput Marija Banožića i Josipa Aladrovića, koji se na prošlim izborima nisu kandidirali za Sabor.

Visoko mjesto na listi u jednoj od zagrebačkih izbornih jedinica, vjerojatno onoj u gradskom centru, popunit će ministar zdravstva Vili Beroš, koji je popularnost stekao u borbi protiv koronavirusa. Odlazak Ivana Penave s cijelim vukovarskim Gradskim odborom HDZ-a u prvi je plan izbacio Nikolu Mažara, šefa Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

On će kao povjerenik voditi vukovarsku organizaciju stranke do izbora novog vodstva, a njegovo ime očekuje se i na izbornoj listi u petoj izbornoj jedinici, koju će nositi nestranački ministar financija Zdravko Marić. Treba računati da će neka mjesta popuniti kadar koalicijskih partnera, poput HSLS-ovca Darija Hrebaka te nezavisnih Marijane Petir i Branka Hrga.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari