NE NASJEDAJTE

Video | Nova vrsta prevare kruži internetom: Ako ste na e-mail adresu dobili ovakvu poruku…

Cilj ovakvih sumnjivih e-mailova, SMS poruka ili lažnih internetskih stranica je krađa novca

Ako ste na svoju e-mailu adresu dobili poruku od Porezne uprave, stručnjaci upozoravaju da se najvjerojatnije radi o prijevari. Riječ je o takozvanim phishing prevarama, a na njih su upozorili i iz Hrvatske udruge banaka i Porezne uprave.

Ako zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerojatno je laž

Cilj ovakvih sumnjivih e-mailova, SMS poruka ili lažnih internetskih stranica je krađa novca. Traže se tajni podaci poput korisničkog imena, zaporke, broja tokena, kreditne kartice, piše Danas.hr.

Na adresu elektroničke pošte Leone Slatković Harčević stigao je e-mail koji je na prvi pogled poslala Porezna uprava s dobrim vijestima.

Pisalo je da je čeka neočekivani povrat poreza te da samo treba otvoriti poveznicu u sadržaju maila. Kako u fizičkom, tako i u virtualnom životu vrijedi da ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerojatno je laž.

“Otvorila sam ga i pisalo je e-porezna. I kažem ok, idem vidjeti što ima. Ima logo od Porezne, od Republike Hrvatske. Najsumnjivija mi je bila domena jer je bio hr.eu”, rekla je Slatković Harčević iz Zagreba.

“Par prijatelja mi je reklo čak da su primili od policije, Interpola, sudske pozive i slično, ali tamo je isto domena policija@ nekakav žnj nastavak. U ovom slučaju bilo je to dosta dobro pripremljeno, tako da ljudi, pazite se”, poručila je.

Dragan Petric, IT stručnjak, pojasnio je da je phishing kampanja pokušaj hakera da se ljudi upecaju na lažni e-mail koji najčešće sadrži nekakav prilog, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari