ZAKONODAVNI PRIJEDLOG

Nešto sasvim novo?! Rade na tome da napojnice uvedu u sustav fiskalizacije!

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Oporezivanje drugog dohotka svakako je povoljnija opcija za sve dionike nego trenutačna situacija, smatraju u Udruženju ugostiteljskih djelatnosti HGK

U Hrvatskoj gospodarskoj komori priprema se zakonodavni prijedlog za uvođenje napojnica u sustav fiskalizacije ugostitelja i razgovara se o datumu njegova stupanja na snagu, priopćeno je u nedjelju iz Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

Napojnica trenutačno nije ni prepoznata kao pojam u hrvatskom zakonodavstvu te se, naplaćena elektronski, tretira jednako kao osnovni dohodak.

Uvođenjem napojnice u porezni sustav napojnica postaje neoporezivi primitak do određenog iznosa na godišnjoj razini. Sav primitak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog praga oporezivat će se kao drugi dohodak kako bi se izbjegla opasnost od zlouporabe neoporezivih primitaka.

Oporezivanje drugog dohotka svakako je povoljnija opcija za sve dionike nego trenutačna situacija, smatraju u Udruženju ugostiteljskih djelatnosti HGK te dodaju da je još potrebno definirati godišnji neoporezivi limit i uputiti zakonske izmjene triju zakona u proceduru.

Hrvatska postaje predvodnica

Predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Jelena Tabak kaže da će takav tretman napojnica direktno podizati osobni bonitet radnika u ugostiteljstvu, olakšati način naplate napojnica karticama te zasigurno povećati sam iznos napojnica.

“U trenutku kada svugdje u Europi i svijetu bilježimo izniman deficit radne snage u ugostiteljstvu, takvim poreznim tretmanom napojnice Republika Hrvatska postaje predvodnica pozitivne prakse naplate napojnica”, izjavila je.

To će, kaže, značiti zadržavanje radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima i potaknuti dodatna zapošljavanja u sektoru. Sa strane ugostitelja, jedini nedostatak predviđenog rješenja je što njegova primjena neće stupiti na snagu već ove godine, zaključila je Tabak.

Tema o potrebi uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije otvorena je na današnji dan prije dvije godine u razgovoru s tadašnjim ministrom financija Zdravkom Marićem.

Od 29. siječnja 2021., kada su ugostitelji dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom, uslijedilo je više konstruktivnih sastanaka na kojima se detaljnije analiziralo pitanje poreznog tretmana napojnica te potrebne izmjene postojećeg zakonodavnog okvira, kazala je Jelena Tabak.

Podsjetila je da se dvije godine radi na pripremi zakonodavnog prijedloga i razgovara se o datumu njegova stupanja na snagu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari