EUROPSKI IZBORI 2024.

Nove izlazne ankete, HDZ-u najviše mjesta u Bruxellesu – šest. SDP-u četiri, Domovinskom pokretu i Možemo! po jedan mandat

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Za 12 mjesta u EU parlamentu natjecalo se 300 kandidata na 25 lista. Prema izlaznim anketama šest mandata osvaja HDZ, slijedi SDP s četiri te Domovinski pokret i Možemo! s po jednim mandatom.

Biračka mjesta na izborima za Europski parlament zatvorena su u 19 sati, osim u nekim biračkim mjestima u Samoboru gdje je glasanje produženo do 20.30 sati. Hrvatska na mandat od pet godina bira 12 zastupnika u novi saziv Europskog parlamenta u kojemu će ih biti ukupno 720. Osim u Hrvatskoj, hrvatske zastupnike u EU parlamentu ove nedjelje bira još 40 država na 98 biračkih mjesta te na dva biračka mjesta u mirovnim operacijama.

Prema izlaznim anketama, HDZ osvaja šest mandata s 33,74 posto glasova, a SDP i partneri četiri mjesta u EU parlamentu s 27,81 posto glasova. Domovinski pokret i Možemo! prema ovim projekcijama osvajaju svaki po jedan mandat, iako je razlika između njih gotovo tri posto.

Za DP je glasalo 8,67 posto birača, a Možemo! 5,84 posto. Lista IDS-a, NPS-a, SDSS-a, Socijaldemokrata, HSLS-a i PGS-a zasad su bez mandata s osvojenih 4,70 posto glasova. Za vratom im puše kandidacijska lista grupe birača Nina Skočak s 4,57 posto glasova.

Most, Hrvatski suverenisti i HSP koji su na izborima nastupili zajedno, također se za sada ne mogu nadati mjestu u Bruxellesu s tek 3,57 posto glasova. Razočarenje je zavladalo i u stožeru stranke Pravo i pravda koji su osvojili 2,81 posto glasova te je izgledno da Mislav Kolakušić ostaje bez mjesta u Bruxellesu.

Odlučnost i pravda osvojili su nešto više od jedan posto glasova (1,67), a lista Ladislava Ilčića tek 1,07 posto.

U nekim članicama EU glasaju 16-godišnjaci

Pred Hrvatskom je očito veliki zalogaj kako potaknuti veću zainteresiranost građana za europske politike. Ostale članice su se time bavile već ranije, u nekima glasaju 16-godišnjaci, nekima je glasanje obvezno, a u nekima traje i više dana.

Gospić rekorder po izlaznosti: Glasalo 42 posto građana

Uz izuzetak Gospića, gdje je do nedjelje poslijepodne na europske izbore izašlo 42 posto birača, niti u jednom od ostalih 20 županijskih sjedišta, odaziv nije dosegnuo 20 posto. Najbliži tom postotku su Karlovac i Pazin u kojima je do 16, 30 sati glasovalo 18, 7 odnosno 18, 4 posto birača.

Na visok odaziv u Gospiću, vjerojatno, utječe činjenica da se europski izbori u tom gradu preklapaju sa prijevremenim izborima za gradonačelnika. U Zagrebu je svoju dužnost obavilo 17, 2 posto birača.

Županijska sjedišta s najnižim odazivom birača su Dubrovnik (12, 7), Slavonski Brod (13, 28 posto), Zadar (13, 30) i Bjelovar (13, 52). Gledano po županijama, najbolji odaziv je u Ličko-senjskoj županiji u kojoj je na biračka mjesta izašla četvrtina birača, zatim u Karlovačkoj (17, 5 posto) i Dubrovačko-neretvanskoj županiji (16, 1 posto).

Županije s najnižim odazivom su Vukovarsko-srijemska (12, 7 posto), Brodsko-posavska (12, 80) i Međimurska županija (12, 81). Izbore za Europski parlament u Hrvatskoj prati izrazito nizak odaziv birača, do nedjelje poslijepodne izašlo ih he samo 487.000 ili 15, 05 posto, objavilo je u 17 sati Državno izborno povjerenstvo (DIP), piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari