SAMO ZA NECIJEPLJENE

NOVE MJERE: U ovoj zemlji uvode lockdown samo za necijepljene!

“Bez ikakve potrebe našli smo se četvrtom valu necijepljenih”, istaknuo je novi austrijski kancelar

Novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein u petak kasno navečer u 22,30 sati sazvali su konferenciju za novinare u sjedištu vlade u Beču na kojoj su nakon dogovora s čelnicima devet austrijskih pokrajina predstavili novo pooštrenje mjera zaštite od koronavirusa, koje se odnose, kako su istaknuli samo na necijepljene Austrijance.

”Dogovorili smo jednoglasno da u postojeći trostupanjski korona plan mjera zaštite od pandemije koronavirusa uvedemo još dva dodatna stupnja”, rekao je Schallenberg, piše Fenix magazin.

“Bez ikakve potrebe našli smo se četvrtom valu necijepljenih”, istaknuo je.

Austrijski je kancelar posebno naglasio da se nove mjere i ograničenja “ne odnose na cijepljene i prboljele” nego samo na necijepljene osobe. Ponovno im je uputio apel da se cijepe, jer moraju biti svjesni ”velike odgovornosti” koju će imati ako to ne učine.

Pojedinosti novih mjera predstavio je ministar zdravstva Mückstein. Novi koraci pogađaju prije svega ljude koji nisu zaštićeni cjepivom. Stoga je vlada uvela dva dodatna stupnja sigurnosti zaštite, četvrti i peti.

Glavni parametar za prelazak iz jednog u drugi stupanj je opterećenost jedinica intenzivne njege korona pacijentima. Austrija je trenutačno u 1. stupnju s 224 pacijenata u intenzivnoj njezi. Drugi stupanj bit će uveden kod popunjenosti jedinica intenzivne njege s 300 pacijenata, a treći kod 400. Kod novouvedenog četvrtog stupnja i popunjenosti 500 kreveta u intenzivnoj njezi, što znači 25 postotnu opterećenost intenzivnih kapaciteta, sadašnje mjere koje su na snazi se pooštravaju i u restorane, kafiće i druge ugostiteljske objekte kao i hotele te na priredbe i u posjete bolnicama i staračkim domovima mogu ići samo cijepljeni i oni koji su preboljeli zarazu koronavirusom. Jedino na radno mjesto, uz cijepljene i preboljele mogu dolaziti i PCR testirani.

Lockdown kod više od 600 osoba na intenzivnoj

Kod petog stupnja zaštitnih mjera i zauzetosti 600 kreveta u intenzivnoj njezi odnosno 30 posto preopterećenosti kapaciteta jedinica intenzivne njege na snagu stupa do sada najstroži režim za necijepljene. Za necijepljene se uvodi lockdown i moći će samo izlaziti na ulicu u iznimnim slučajevima, kod odlaska na posao, u kupovinu živežnih namirnica ili zbrinjavanje bliske osobe …

S 1. studenim na snagu stupa novo pravilo za zaposlene, za koje vrijedi “3G-pravilo”, što znači da na posao mogu doći samo cijepljeni, oni koji su preboljeli koronu ili PCR testirani, te počinje i docjepljivanje, prenose RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views