NOVE RADOSTI I BRIGE: Koji nas novi zakoni i propisi očekuju od 1. siječnja?

Znate li da se od 1. siječnja u Hrvatskoj oporezuje i trgovanje dionicama? Upravo je oporezivanje kapitalne dobiti jedna od zakonskih novosti koja je s prvim danom 2016. stupila na snagu. Što pak nose novi zakoni u osiguranju, ili računovodstvu – u analizi Ivana Vrdoljaka

U Hrvatskoj se od 1. siječnja oporezuje kapitalna dobit – stopom od 12 posto plus prirez. Taj porez platit će svi oni koji odsad budu trgovali dionicama, obveznicama ili vrijednosnim papirima unutar 3 godine.

Ako ste kupili dionice 5. siječnja 2016. godine, i ako ćete te dionice otuđiti u roku 3 godine, tada ćete platiti porez na kapitalnu dobit

“Ako ste kupili dionice 5. siječnja 2016. godine, i ako ćete te dionice otuđiti u roku 3 godine, tada ćete platiti porez na kapitalnu dobit, i to na razliku između troška stjecanja i prodajne cijene koju ste u trenutku kupnje ostvarili”, rekla je Đurđica Jurić, dekanica RRiF Visoke škole za financijski menadžment.

Taj porez će se plaćati jednom godišnje – i to zbirno za sve takve transakcije unutar određene godine. Iako su porezi na kapitalnu dobit u europskim zemljama i mnogo viši od hrvatskih 12 posto, neki stručnjaci drže da će obeshrabriti ionako slabo domaće tržište kapitala.

“I ovakav dodatan porez će ih sigurno opteretiti, ali neće ih uništiti. Ali pitanje je da li će 2016/2017 u pola mandata ove vlade doći do nekog značajnog priljeva u proračun. Ja tvrdim da neće. Prvo je trebalo napravit mini poreznu reformu, nakon toga povezati oporezivanje nekretnina koje su veliki kapital, možda u isto vrijeme uvesti”, kazao je Drago Munjiza, burzovni analitičar.

S novom godinom povećala se i minimalna plaća koja od danas iznosi 3.120 kuna bruto

Izmjene poreza na dohodak građanima će i olakšati podnošenje porezne prijave, dok novi zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave predviđa više novca za brdsko-planinska područja. Novi zakon o osiguranju od osiguravatelja traži veću transparentnost poslovanja, ali im i nudi širenje djelatnosti. A Uz novi zakon o obnovljivim izvorima energije – tu je i novi zakon o računovodstvu koji prvi put definira I mikro poduzetnike u Hrvatskoj, no njima se daljnja birokratizacija koju nosi – ne sviđa.

“Represivno je ovdje što su sankcije do 100.000 kn do mogućnosti zatvaranja firme gdje vas može i kazneno goniti, a greške su čisto gramatičke. Ono što mi tražimo su pojašnjenja provedbena, mi ne tražimo nikakve olakšice, nego samo tražimo da se za sve te procedure jasno kaže kako će se u praksi provoditi”, rekao je Petar Lovrić, predsjednik HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika.

S novom godinom povećala se i minimalna plaća koja od danas iznosi 3.120 kuna bruto – što je 90 kuna više u odnosu na dosadašnji iznos minimalca.
Ivan Vrdoljak/Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari