OSOBNI BANKROT ZA 20.000 GRAĐANA? Nova godina – nova nada za prezadužene

Osobni bankrot nije izlaz za sve blokirane, kojih je krajem listopada u Hrvatskoj bilo više od 320 tisuća. Stečaj mogu proglasiti samo oni dužnici koji više od 3 mjeseca ne mogu podmiriti svoje dugove veće od 30 tisuća kuna

Nova godina – nova nada za očajne i prezadužene. Zakon koji omogućuje proglašenje osobnog bankrota od jučer je na snazi.

“Donosi im mogućnost da izaberu opciju osobnog stečaja da se sve to sravni na neki način, da im ostane neki životni minimum, a da oni mogu otpisati ono što im je preostalo od dugova i dalje normalno funkcioniraju”, kazao je Orsat Miljenić, ministar pravosuđa.

No, osobni bankrot nije izlaz za sve blokirane, kojih je krajem listopada u Hrvatskoj bilo više od 320 tisuća. Stečaj mogu proglasiti samo oni dužnici koji više od 3 mjeseca ne mogu podmiriti svoje dugove veće od 30 tisuća kuna. Prvi korak za to je izvansudski postupak.

“…koji će se odvijati pred savjetovalištima i tu će se okupiti svi vjerovnici, zatim potrošač i osoba koja će bit posrednik. Oni će probat sklopit u mirnom postupku nagodbu i ta nagodba bi imala snagu ovršne isprave odnosno to bi bilo kao presuda”, kazala je odvjetnica Dijana Kladar.

Savjetovališta će voditi zaposlenici FINA-e koji su prošli edukaciju.

Ako se dogovor između dužnika i vjerovnika ne postigne, osoba stečaj može pokrenuti pred sudom. Sudski povjerenici, koji tek trebaju na edukaciju, preuzet će upravljanje svom imovinom dužnika na jednu do pet godina.

“Glavna je uloga da se vodi kontrola nad trošnjem, najprije se mora utvrditi imovina, to je prva stvar. Dakle, kad se utvrdi imovina, imovina se unovči, nakon toga slijedi dogovor s vjerovnicima po nekom planu namirenja kroz to uređeno razdoblje koje se dogovori i onda u tom razdoblju mora biti kontrola troškova”, rekao je Ivan Rude, stečajni upravitelj.

Pravna savjetnica društva Potrošač pozdravlja dugoočekivani zakon.

“Što znači da će moći u tih 5 godina zahtijevati da im se ne unovči njihova nekretnina već da se čeka i vidi da li će moći otplatiti za tih 5 godina svoj dug i uspjeti spasiti nekretninu. Oni će i dalje imati izuzete dvije trećine svojih primanja znači nećemo imati onu situaciju o kojoj se pričalo da će potrošači živjeti s 800 kuna”, pojasnila je Kladar.

Dug blokiranih premašuje 35 milijarda kuna. Osobni bankrot nije izlaz samo za dužnike nego i način da se olakša ogroman teret koji opterećuje državu.

Matea Damjanović/Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari