SENZACIONALNE TVRDNJE

Novi koronavirus zapravo je stigao iz Italije, i to još u ljeto 2019.?

Ilustracija; Pixsell

Znanstvenici su na opće iznenađenje u uzorcima krvi pronašli antitijela na koronavirus u 11,6 posto slučajeva, od čega 14 posto samo iz uzorka uzetih u rujnu 2019.

Najnovije istraživanje pokazalo je da je koronavirus kružio među talijanskom populacijom još u rujnu prošle godine, prenosi La Stampa. 

Korona je već dugo među nama

Nulti pacijent u Italiji je službeno potvrđen krajem veljače, ali prema ranijim istraživanjima, virus se u populaciji pojavio još u prosincu 2019., a novi nalazi pokazuju da je to moglo biti i puno ranije.

Najnovije informacije pristižu iz Instituta za tumore u Milanu i sa Sveučilišta u Sieni koji su zajednički analizirali uzorke krvi pacijenata oboljelih od raka pluća u razdoblju između rujna 2019. i ožujka 2020. 

“Između ožujka i travnja počeli smo se pitati, što je bilo utemeljeno i na nekim prijašnjim znanstvenim radovima, je li koronavirus počeo kružiti u Italiji čak i prije službenih podataka o oboljelima. Stoga smo odlučili koristiti uzorke krvi prikupljene u sklopu studije ‘Osmijeh’, programu otkrivanja raka pluća, koja je započela u rujnu 2019. i završila u ožujku 2020. zbog epidemije”, objasnio je Giovanni Apolone, znanstveni direktor Instituta za tumore.

U istraživanju je sudjelovalo 959 osoba u dobi između 55 i 65 godina, svi su bili redovni pušači. Gotovo 60 posto ispitanika bili su muškarci, a 50 posto njih stanovnici Lombardije, koja je u prvom valu pandemije bila jedna od najpogođenijih talijanskih regija.

Prvo oboljeli još u kolovozu 2019.

Znanstvenici su na opće iznenađenje u tim uzorcima pronašli antitijela na koronavirus u 11,6 posto slučajeva od čega 14 posto samo iz uzorka uzetih u rujnu 2019., a 30 posto iz uzoraka uzezih drugom tjednu veljače 2020.

Nalazi krvi pokazuju i da je u rujnu 2019. virus potencijalno bio prisutan u čak pet talijanskih regija, a u ukupnoj analizi uzoraka od rujna do ožujka pronađen je barem jedan pozitivan slučaj u svih 13 regija.

“Analize koje je provela skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Sienni, identificirali su prisutnost neutralizirajućih antitijela koja su i dalje sposobni za to da djeluju protiv koronavirusa i to u šest od 111 uzoraka krvi. Za one ljude kod kojih su antitijela pronađena iz uzoraka krvi danih u rujnu, zaraza se vrlo vjerojatno dogodila u kolovozu”, pojasnio je Apolone.

Ova talijanska studija mogla bi biti samo još jedan od niza dokaza koji potvrđuje da je virus počeo cirkulirati u Italiji, ali i u ostatku svijeta mnogo prije nego što je epidemija eksplodirala. (RTL.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari