DVOJE U BOLNICI

Novi opasan trend na TikToku. Dvadesetak djece završilo s opeklinama želuca

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Zbog tekućeg dušika grickalica izgleda kao da se dimi, ali ako se konzumira prije nego dušik ispari, može uzrokovati opekline i perforacije crijeva, a u težim slučajevima, može dovesti do smrti, objašnjava dr. Dicky Budiman. Ministarstvo je zatražilo od lokalnih zdravstvenih agencija da nadziru restorane koji koriste tekući dušik i istovremeno ih informiraju o tome kako potrošači mogu sigurno uživati u njemu

Društvena mreža TikTok, odnosno jedan od izazova na toj platformi ponovno uzrokuje ozljede kod djece. Najnoviji slučaj stiže iz Indonezije gdje je ozlijeđeno više od 20 djece nakon što su sudjelovali u jednom trendu. Naime, djeca jedu slatkiš chiki ngebul, poznatiji kao “Zmajev dah”.

Radi se o grickalici u dušiku, koja je opasna ako se konzumira prije nego što dušik ispari, a djeca su pretrpjela opekline u želucu, piše Guardian.

Zbog tekućeg dušika grickalica izgleda kao da se dimi, ali ako se konzumira prije nego dušik ispari, može uzrokovati opekline i perforacije crijeva, a u težim slučajevima, može dovesti do smrti, objašnjava dr. Dicky Budiman. Zasad nema izvještaja o smrtnim slučajevima, ali je ministarstvo priopćilo da je oko 25 djece pogođeno, a dvoje je hospitalizirano. Budiman je rekao da bi broj pogođene djece mogao biti puno veći.

Ministarstvo je zatražilo od lokalnih zdravstvenih agencija da nadziru restorane koji koriste tekući dušik i istovremeno ih informiraju o tome kako potrošači mogu sigurno uživati u njemu. Mobilnim prodajnim mjestima s hranom savjetuje se da uopće ne prodaju takve grickalice. Također je od škola zatraženo da educiraju djecu o opasnostima. Dosad je na TikToku na desetine videozapisa koji prikazuje tinejdžere kako jedu chiki ngebul, a onda im iz usta ide dim, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari