BROJKE RASTU, ŠTO SAD?

Novi plan Stožera: Nema više upozorenja, kreću masovna kažnjavanja zbog nepoštivanja mjera?

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će Nacionalni stožer danas iznijeti detalje svojeg plana o mjerama koje se mogu poduzeti po županijama kako bi se spriječilo “divljanje” epidemje koronavirusa. 

Epidemiološka situacija se u Hrvatskoj pogoršala, a posljednja dva dana je broj novozaraženih znatno iznad tisuću, pišu Vijesti.hr

Lockdown nije opcija kao ni uvođenje policijskog sata, bar što se tiče horiznotalnih mjera. Umjesto toga Stožer uvodi, ili možda bolje reći, pojačava model mjera po županijama. Kako doznaje Index, sada će ga proširiti i na kažnjavanje.

U Stožeru smatraju kako županijski stožeri moraju preuzeti znatno veću odgovornost, ne samo za donošenje pravodobnih i konkretnih mjera na svom području, nego i za provođenje mjera.

Točnije, kažnjavanje onih koji se ne drže mjera. To se u prvenstveno odnosi na vlasnike raznih objekata, od kafića i restorana do trgovina, teretana i drugih koji prema odlukama Stožera moraju provoditi mjere u svojim objektima, ali i na građane kad je riječ o nenošenju ili neispravnom nošenju maski te u slučajevima nedozvoljenih  privatnih okupljanja.

Kako se doznaje iz Stožera, zbog brojnih kršenja mjera, prestaje se s praksom kojom su u pravilu dijeljena upozorenja i ide se u masovno izdavanje prekršajnih prijava i novčanih kazni za kršenje mjera. Tamo gdje za to bude elemenata izdavat će se i kaznene prijave za širenje zarazne bolesti, no to je nadležnost policije.

Kršenja mjera su posebno primijećena u ugostiteljstvu, gdje su neki ugostitelji počeli zatvarati terase, dok neki čak puštaju goste da sjede u zatvorenim dijelovima kafića i restorana. Ti će se dijelovi posebno kontrolirati, piše Index.

Što se škola tiče, kako sada stvari stoje, i odluke o prelasku pojedinih škola ili samo nekih razreda na online nastavu će se, barem zasad, nastaviti donositi lokalno. Moguće i strože mjere na razini cijele zemlje, ali ne bi trebalo biti velikih restrikcija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari