VALJA PRIPAZITI

Cijepili ste se AstraZenecom? Ako osjetite neku od ovih nuspojava, potražite liječničku pomoć!

Photo:Damir Spehar/PIXSELL

Nakon što je EMA zaključila da je Astrazenecino cjepivo sigurno za upotrebu, naglasili su kako će nastaviti pratiti potencijalne posljedice ovog cjepiva i podizati svijest građana oko koristi i potencijalnih rizika.

Odbor za procjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) Europske agencije za lijekove  zaključio je kako je cjepivo AstraZenece sigurno i djelotvorno, te se s istim građani mogu nastaviti cijepiti. Službeni stav EMA-e jest da Astrazenecino cjepivo nije povezano s većim rizikom tromboembolije, no nakon perioda analize laboratorijskih rezultata, kliničkih istraživanja i obdukcija i dalje se ne može u potpunosti odbaciti povezanost između tih slučajeva i cjepiva. Također, ne može se odbaciti kako će se pojaviti i rijetki slučajevi razvijanja bolesti, piu Vijesti.hr

Na što trebamo paziti i kada trebamo reagirati?

Valja pripaziti na nuspojave nakon primanja, konkretno, AstraZenecinog cjepiva. Reagirajte ukoliko osjetite neke  (ili više njih) od ovih simptoma:

  • gubitak daha
  • bol u prsima i želucu
  • oteknuće ili osjećaj hladnoće u rukama ili nogama
  • ozbiljna ili pogoršavajuća glavobolja i/ili zamućenje vida
  • krvarenje
  • višestruke modrice, crvene ili ljubičaste točkice na koži, krvavi podljevi ispod kože.

Hitno, tada, se javite liječniku, otiđite u bolnicu i obavezno napomenite kako ste primili dozu ovog cjepiva!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari