DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Novi podaci o inflaciji u Hrvatskoj: Samo četiri zemlje stoje gore od Lijepe Naše

Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 2.3% u srpnju 2024. godine. Ovaj podatak ukazuje na nastavak višemjesečnog trenda usporavanja inflacije. U odnosu na prethodni mjesec, lipanj 2024., stopa inflacije ostala je nepromijenjena.

Tijekom prethodnih mjeseci, inflacija je postupno opadala s 3.7% u travnju na 3.3% u svibnju te 2.4% u lipnju. Srpanjskih 2.3% predstavljaju najnižu stopu rasta potrošačkih cijena od lipnja 2021. godine, kada je stopa iznosila 2%.

Analizirajući glavne komponente indeksa, DZS procjenjuje da je godišnja stopa inflacije za usluge iznosila 5.8%, za skupinu hrane, pića i duhana 1.9%, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 0.7%, dok je kod energije zabilježen pad od 0.1%.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na lipanj 2024., cijene energije su porasle za 2%, usluga za 1.9%, a hrane, pića i duhana za 0.2%. Istovremeno, cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije pale su za 3.2%.

DZS će konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena za srpanj objaviti 16. kolovoza prema klasifikaciji ECOICOP (European Classification of Individual Consumption according to Purpose).

Eurostat je također objavio svoje prve procjene za srpanj 2024., prema kojima je godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 3.4%. To je za 0.1 postotni bod manje nego u lipnju. U eurozoni, prosječna godišnja stopa inflacije iznosila je 2.6%.

Hrvatska je, prema ovim podacima, imala višu stopu inflacije od većine članica eurozone, a veće stope zabilježene su samo u Belgiji (5.5%), te Estoniji i Nizozemskoj (po 3.5%).

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari