NOVI POLITIČKI POTRES: Hoće li premijer Orešković sutra podnijeti ostavku?

Večernji list piše kako je premijer očito potpuno svjestan da je njegova Vlada došla do ruba litice

Premijer Tihomir Orešković, pola sata uoči sjednice Vlade, bez ikakvog obrazloženja je napustio Banske dvore i netragom nestao. Apsolutno neviđen potez prvog čovjeka izvršne vlasti dogodio se usred najveće političke krize koja je ikad zadesila Hrvatsku.

Već su krenule spekulacije kako premijer za sutra priprema dramatičan govor naciji u kojemu će spomenuti i mogućnost svoje ostavke.

Portal Direktno.hr piše kako dio njihovih izvora tvrdi da će premijer podnijeti neopozivu ostavku, a drugi kako će se njegov govor odnositi na posljednje upozorenje prije ostavke.

Večernji list pak piše kako je premijer današnjim odlaskom sa sjednice Vlade poslao jasnu poruku svojim potpredsjednicima Karamarku i Petrovu da je spreman otići. Pišu i da je premijer očito potpuno svjestan da je njegova Vlada došla do ruba litice – zbog političke nestabilnosti investitori sve manje vjeruju Hrvatskoj, a raste i cijena kapitala.

Iako se pojavila informacija da će Orešković već večeras održati izvanrednu konferenciju, glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak i premijerov savjetnik Stjepo Bartulica, za N1 su opovrgnuli te navode. N1 javlja i kako će premijer sutra javno zaprijetiti Karamarku i Petrovu.

Telegram iz nekoliko neovisnih izvora doznaje da HDZ na čelu s Karamarkom navodno tjera premijera Oreškovića na hitnu ostavku kako bi spasili svoju političku poziciju, ali i Karamarka od opoziva u Saboru.

Telegram doznaje i da je premijer odbio zahtjeve HDZ-a te da neće podnijeti ostavku. U tome navodno ima i snažnu poruku predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović.

POLITIČKI ANALITIČAR RIMAC ZA RTL: ‘Međunarodni faktori više ne računaju ozbiljno s ovom Vladom

Politički analitičar Ivan Rimac bio je gost RTL-a Danas gdje je prokomentirao trenutna politička događanja.

Rimac kaže kako trenutno nije moguće zaključiti zašto je premijer Tihomir Orešković danas odgodio sjednicu Vlade, ali da kava koju je jučer organizirao s Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovim očito nije dobro završila jer prvi potpredsjednik Vlade nije danas umjesto premijera vodio sjednicu kada je ovaj bio spriječen.

“Ponašanje, ne samo Vlade, nego i svih državnih tijela, je takvo da praktički negira pravo javnosti na doznavanje informacija. Mi nemamo običaj da Vlada saziva redovite konferencije za medije i obavještava o tome što radi, niti imamo dostup novinara informacijama koje bi građani trebali znati u pogledu obnašanja dužnosti političkih dužnosti. Mislim da je to nedemokratkska praksa koja bi trebala već jednom prestati”, rekao je Rimac.

“Ugled, ne samo Vlade, nego i države se smanjio u zadnje vrijeme, da ne kažem srozao. Međunarodni faktori više ne računaju ozbiljno s ovom Vladom, niti u kontaktima s njom ne pokazuju bilo kakav interes ili poštovanje prema njoj, a sama Vlada praktički nije biti počela raditi. Bez obzira što oni govore da pripremaju nekakve mjere, vidljivo je da nema nikakvih poteza već pola godine, da je privremeno budžetsko financiranje prošireno do danas jer državna tijela uglavnom ne plaćaju svoje obaveze prema drugim subjektima. Ulazimo ponovno u blokadu sustava kakvu smo vidjeli i na kraju 90-ih i kakvu je, donekle, ponovno revitalizirao Sanader u svojoj vladavini”, dodao je Rimac.

Rimac kaže i kako ovakva politička situacija ne koristi baš nikome.

“Političari naizgled ostaju na funkcijama, međutim, to za njih znači političku smrt jer nitko više neće birati takve političare. Samo odgađanje izbora nakon ovolikih poruka da građani žele nove izbore, također daje krivu sliku o tim političarima koji izbjegavaju izaći ponovno u izborni proces”, zaključio je Rimac.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari