RIJEČ ANALITIČARA

Novi rezultati izlaznih anketa: HDZ-u još veća prednost, u Sabor ulazi i HNS

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Završeni su jedni od najnapetijih izbora u hrvatskoj povijesti a tek sada dolazi najzanimljiviji dio – tko će sastaviti vladu.

Prema novim, dopunjenim rezultatima izlaznih anketa, HDZ osvaja 62 mandata, Restart 43, Domovinski pokret 14, Most 9, koalicija oko platforme Možemo! 8, Strip tri, te HNS jedan.

O novom sazivu Sabora RTL-ov analitičar Krešimir Macan je rekao:

“Imat ćemo jaka imena. Imamo potop od strane Restarta. Ovo nisu svi mandati SDP-a. Onda će netko povući pitanje jesmo li loše trgovali. Imamo više opcija za sastavljanje Vlade”, kazao je Macan.

Žarko Puhovski je dodao:

“Prvi gubitnici su agencije za ispitivanje javnog mnijenja, drugi gubitnici su SDP. Imat ćemo šaroliki Sabor. Barem trećina ljudi iz Domovinskog pokreta neće htjeti ići s Plenkovićem. Dva mjesta u manjinama bi mogla biti HDZ-ova”, istaknuo je profesor i dodao:

“Nakon ovog rezultata reći Plenkoviću da ne može biti premijer…”, kazao je Puhovski i dodao:

“Poljoprivredu mogu dobiti, ali ovo drugo… Kulturu sigurno neće dati. Škoro ima listu na kojoj nisu desničari, to je jedan konglomerat. Desnica neće jačati, Plenković može nastaviti svoju igru na granici”, kaže.

Macan je na kraju rekao:

“Ovo je najbolji rezultat desnice ikad jer su bili jedinstveni.”

Medved: Već sutra krećemo s razgovorima

Tomo Medved iz HDZ-a je kazao da očekuje da će Andrej Plenković ostati na mjestu premijera.

“Prije svega, zahvala svim biračima koji su izašli na izbore, kao i biračkim odborima koji su ih organizirali, ali i glasačima koji su nam dali svoj glas. Očekujemo da će i konačni rezultati biti na tragu izlaznih anketa, ali suzdržimo se do onda. Najbitnije, narod je prepoznao našu vladu kao najsigurniju opciju. Što se tiče razgovora, sačekajmo konačne rezultate i nakon toga ćemo razgovarati.”

Izlazne ankete nisu puno griješile, za očekivati je da ovakvo stanje ostane. Andrej Plenković volio bi da do 15. kolovoza vlada bude formirana.

“Ako rezultati budu ovakvi, već sutra premijer kreće s razgovorima, u skladu s našim programom i svjetonazorima.”

Analitičari: Restart je imao neuvjerljivog frontmena

U studiju RTL-a rezultate izlazne ankete komentirali su naši analitičari Krešimir Macan, Žarko Puhovski i Zoran Šprajc.

Macan je napomenuo da su ovo rezultati do pet sati.

“U sljedećem valu ćemo znati još preciznije rezultate, ali bitno se neće promijeniti”, kazao je Macan.

“Većina anketa je davala Restartu prednost. Išli su s jednom listom, imali su neuvjerljivog frontmena i njihov program nije bio drugačiji od HDZ-ovog. Taktično su išli prema Možemo. Oživljen je pokret koji se zove Most. HDZ je iznneadio s prednošću pred Restartom. Mali su više odgrizli”, dodao je Puhovski.

Šprajc kaže:

“Mislim da ovo jest večer iznenađenja, ali nije večer neizvjesnosti kojoj smo se nadali. Predsjednik Milanović bi mogao nazvati Plenkovića i dati mu mandat, a Bernardić dati ostavku. Ovo je velika sramota za SDP”, kazao je Šprajc.

Macan je dodao:

“Da su izbori bili 21.6. vjerojatno bi imali drugačije rezultate. Možemo se digao.”

Šprajc je kazao:

“Ovo nije SDP, ovo je Restart koalicija. Tko zna koliko ga ima.”

“HDZ i Domovinski pokret bi mogli imati i do 80 mandata. Iako to možda neće tako ići. Bandića izgleda nema, ali još je on jednu godinu na mjestu gradonačelnik”, dodao je na kraju Puhovski.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari