NOVI ZAKON MUP-a: Stručnjaci tvrde da je oduzimanje vozila neprovedivo: ‘To je čisti populizam’

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

‘Kazna je sankcija za protupravno ponašanje, ali protupravno ponašanje ne može kao dodatnu sankciju imati oduzimanje privatnog vlasništva’

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) je sa stručnjacima s Fakulteta prometnih znanosti dovršilo izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se povećavaju novčane kazne, posebno za recidiviste prometnih prekršaja.

Također, u novom Zakonu uvedena je i mjera oduzimanja vozila. Odvjetnik Nediljko Ivančević kazao je za Slobodnu Dalmaciju kako je ta mjera čisti populizam.

“Mislim da to nije moguće, jer se miješaju dva pojma: kazna i privatno vlasništvo. Kazna je sankcija za protupravno ponašanje, ali protupravno ponašanje ne može kao dodatnu sankciju imati oduzimanje privatnog vlasništva.

Odnosno, to je moguće jedino ako netko propiše da je sankcija kazna u vrijednosti automobila koji se oduzima. Ali u tom slučaju, ako netko ima skuplji automobil, došlo bi možda do toga da bi platio veću kaznu za blaži prekršaj. Nadalje, postoje druge situacije, primjerice da je prekršitelj moj sin s mojim automobilom, a mene se kažnjava jer je automobil oduzet. To je čisti populizam“, kazao je.

Ističe kako postoje brojne odluke Europskog suda prema kojima je zauzet stav da se privatno vlasništvo ne može oduzimati. S druge strane, mnogi smatraju da je prijedlog više nego dobar.

“Ako netko počini prometni prekršaj, neće moći upravljati automobilom bez obzira na to čiji je. Mislim da je to odličan prijedlog, treba te recidiviste kazniti, oduzeti im i vozilo i vozačku. Jedini je način represija, ako ne može drugačije. Uskratiti počinitelju sredstvo ako ostale sankcije ne pomažu”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju Joso Mešin, bivši djelatnik Prometne policije i zastupnik jedne osiguravajuće kuće.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari