ISTOSPOLNI PAR: ‘Ne znam kako svojoj majci objasniti da je odgojila dijete koje nije podobno biti roditelj’

Zakon o udomiteljstvu ide na Ustavni sud, a ustavnu tužbu najavili su iz Udruga Dugine obitelji i HNS-a

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Zakon o udomiteljstvu, koji je Sabor izglasao u petak ide na Ustavni sud. Ocjenu ustavnosti tražit će Udruga Dugine obitelji, a ustavnu tužbu najavljuje i koalicijski partner HDZ-a, HNS.

Smatraju da Zakon o udomiteljstvu nije u skladu s Ustavom s obzirom na to da životnim partnerima ne omogućava udomljavanje djece. Za RTL su progovorili i supružnici zaustavljeni nakon pozitivne evaluacije za udomljenje.

Ivo ima 36 godina i po struci je molekularni biolog, a Mladen ima 38 godina i po struci je sociolog. Oni ne smiju biti roditelji u Hrvatskoj.

„Ja ne znam kako da svojoj majci objasnim da je rodila i odgojila dijete koje nije podobno biti roditelj“, kazao je Mladen Kožić.

Priznaju da ih novi Zakon o udomiteljstvu veseli zato što će poboljšati živote djeci u domovima. S druge strane, on im je oduzeo jedinu šansu da budu roditelji.

„Naš život je jedan jako lijep život i ovaj dio našeg identiteta u kojem smo obilježeni kao nepodobni skrbnici o djeci je onaj dio našeg identiteta koji iskače van. Znam da smo svima dosadni. Ali taj dio našeg identiteta da smo se rodili 200 kilometara dalje, ne bi bio nešto o čemu bi razgovarali“, smatra Mladen.

Da je zakonom dozvoljeno, Mladen i Ivo udomili bi dijete koje bi i dalje nosilo prezime bioloških roditelja. Oni bi se trudili djetetu, bar privremeno, dati brigu i dom.

„To dijete bi opremili samopouzdanjem, empatijom, pomogli bi mu da procesuira traumu ako je došlo s kakvom“, rekao je Mladen.

I zato ovi supružnici od želje da budu roditelji ne planiraju odustati. Uz Duginu obitelj pripremaju ustavnu tužbu.

„Uvjereni smo da je na više razina taj zakon neustavan, krši pravo na jednakost. Podnijet ćemo ustavnu tužbu i nadamo se da će Ustavni sud u kratkom roku reći svoje mišljenje o tome, nadam se pozitivno“, rekao je Ivo Šegota.

Povodom Human Rights Film Festivala u Zagrebu su se ovog vikenda našli i europski predstavnici LGBT zajednice.

„Bitno je da kao zemlja članica EU, poštuje svaki zakon. Tako i zakone o jednakosti i nediskriminaciji. I u ovom slučaju kada imamo zakon koji ne dozvoljava istospolnim parovima da udome djecu na prvi pogled izgleda diskriminatorno i to je nešto što se treba razmotriti“, izjavila je predstavnica EU Parlamenta za LGBT prava, Juliette Sanchez-Lambert.

„Hrvatska je država koja mora razmisliti kako integrirati sve svoje građane, bez obzira na seksualnu orijentaciju i spol“, smatra pak predsjednik Europske mreže Duginih obitelji NELFA, Dominique Boren.

Zakon o udomiteljstvu stupa na snagu 1. siječnja, a pričekat će se i reagiranje Ustavnog suda na tužbu.
Aida Šukurica

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari