PROMJENE DOLAZE

Video | Novi Zakon o radu donosi i veće plaće: Evo što o tome misle konobari, liječnici, ugostitelji…

Novi Zakon o radu ima još novosti. U javnom je savjetovanju stiglo 800 primjedbi a poduzetnici su konačnim prijedlogom prilično nezadovoljni. Najvažnije – žele lakše zapošljavanje za firme ispod 10 zaposlenih. Više u video prilogu!

Taj zvuk aparata za kavu koju vam skuha netko drugi, nakon koje ne morate ni prati šalicu, posebno dobro sjedne nedjeljom i blagdanom.

Izgleda da ste loše prošli, radite ovaj zadnji blagdan koji neće biti 50 posto više plaćen?

“Da, bit ću lošije plaćen nego prema novom zakonu, jel tako?”, rekao je Marko Rajčević, konobar.

Do sada je to bilo regulirano kolektivnim ugovorima pa su recimo policajci i vatrogasci u dežurstvu bili bolje plaćeni, ali neki su privatnici davali tek par lipa više na sat.

“Dobro, a da morate raditi blagdanom? Ne bih radio! Znači izabrali biste uvijek posao koji se ne radi blagdanom pa i da je više plaćen? Ne bih radio, sve da je više plaćeno”, ističe Darko Vojvodić iz Zagreba.

Nemaju svi taj luksuz. Kad padnete ili slomite ruku ne provjeravate koji je dan. Bebe se kao po pravilu u temperaturi bude baš blagdanom, hitne su pune i na Uskrs i na Dan državnosti.

“Mislim da nitko od nas nije ovdje zbog primarno financijskih razloga, ali ono što želimo je to da ono što smo odradili nam bude adekvatno plaćeno tako da se u tom smislu jako veselimo novom zakonu”, ističe Petra Čačić, specijalizantica gastroenterologije u KB Sestre Milosrdnice.

Mladi psihijatar Deni Rkman koji trenutačno radi u Danskoj kaže tamo je to tako uređeno odavno.

Vi ste znali kad ste studirali medicinu da ćete raditi i petke i svetke što se kaže i Božiće?

“Da, da naravno i ovu novu godinu sam dežuran. Ima sve svoje prednosti i mane ali kad te posao uzme u žrvanj prihvatiš to”, ističe Rkman.

Isto tako voze autobusi, tramvaji, avioni, rade dežurni čistaći ulica, rade vaši omiljeni novinari, trgovci.

“Malo je naporno, da, navikao sam za blagdane biti kući ali dobro, preživjet će se”, ističe Luka Parlov, ugostitelj.

“Kad radim ugostiteljski posao onda znam da tu nema rođenedana, Božića, novih godina nema, s tim se pomirite u startu”, kaže Ivan Brkić, ugostitelj.

Novi Zakon o radu ima još novosti. U javnom je savjetovanju stiglo 800 primjedbi, a poduzetnici su konačnim prijedlogom prilično nezadovoljni. Najvažnije – žele lakše zapošljavanje za firme ispod 10 zaposlenih.

“Prevelik je rizik za male poslodavce da se neće baviti svojim poslom nego vući po sudovima. To sve ide na ruku velikim poslodavcima stoga će konkurencija biti manja a plaće više. Svi gube osim velikih monopolista”, Bruno Samardžić iz Glasa poduzetnika.

Ipak svi današnji sugovornici slažu se s time da – ako netko može platiti radnika duplo više nedjeljom, treba mu dozvoliti da rade. Ali o radnim i neradnim nedjeljama će se ionako tek za par mjeseci u novom Zakonu o trgovini, izvještava Petra Mlačić za danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari