NOVO U RIJEČKOM RODILIŠTU: Trudnice će moći jesti i piti na porodu, birati položaj, odbiti epiziotomiju…

Cilje je prilagođavanje rodilišta potrebama majki, a u pilot program koji Hrvatska pokreće među prvima u svijetu, uključeno je četiri rodilišta

Nakon što se Hrvatska pridružila prestižnom krugu zemalja u kojima sva rodilišta imaju titulu “Rodilište prijatelj djece“, edukacijom ginekologa, neonatologa, primalja i medicinskih sestara iz četiri hrvatska rodilišta pokrenut je pilot program “Rodilište – prijatelj majki i djece“.

Cilj zajedničke inicijative Ministarstva zdravstva i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku je daljnje prilagođavanje rodilišta potrebama majki, poboljšanje komunikacije između zdravstvenih djelatnika i rodilja, bolje informiranosti i partnerstva. U pilot programu, koji Hrvatska pokreće među prvima u svijetu, sudjeluju rodilišta KBC Rijeka, KB Merkur, KB Sveti Duh i OB Zabok.

“S velikim zadovoljstvom pozdravljam održavanje ove edukacije, kojom se Hrvatska, kao jedna od prvih u svijetu, pridružuje ovom vrijednom pilot programu. Ova edukacija omogućit će našim zdravstvenim stručnjacima da kroz stjecanje znanja i novih komunikacijskih vještina te razmjenu iskustava unaprijede kvalitetu svog rada, na dobrobit majki i djece.“ istaknuo je državni tajnik prim. Željko Plazonić, dr.med.

“Boravak u rodilištu i porođaj za svaku su majku posebno vrijedni, ali i osjetljivi trenuci, koji se pamte cijeli život. Vjerujemo da će uvažavajuća načela i unaprijeđeni modeli skrbi koje će hrvatska rodilišta uvoditi kroz program donijeti dobrobit za sve. Kao zemlja koja među prvima počinje s provedbom ovog programa imamo priliku biti primjer dobre prakse i unaprijediti kvalitetu zdravstvenog sustava“, istaknula je predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić.

Svaka žena ima pravo na pozitivno iskustvo porođaja i na dostojanstvenu i suosjećajnu skrb tijekom porođaja. Neki od kriterija koje rodilište treba ispuniti kako bi postalo “Rodilište – prijatelj majki i djece“ su:

omogućiti ženama u trudovima samostalan odabir željenog položaja, te konzumaciju hrane i tekućine
omogućiti ženama odabir osobe u pratnji na porođaju
promicati ozračje partnerstva i uvažavanja između osoblja i rodilja
smanjiti primjenu tradicionalnih postupaka kao što su epiziotomija, prokidanje vodenjaka i izazivanje trudova
omogućiti upotrebu nefarmakoloških i farmakoloških metoda ublažavanja boli
promicati kontakt “koža na kožu” majke i djeteta neposredno nakon poroda te aktivno podupirati s majke da što češće drže i doje svoju djecu
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari