STANJE NA PROMETNICAMA: Iz Rijeke do Delnica starom cestom, jug zemlje i dalje odsječen

Trenutno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto

Od 7 sati je iz smjera Rijeke prema Zagrebu te obrnuto za sve skupine vozila moguće voziti od Rijeke do Delnica starom cestom kroz Gorski kotar (DC3) i dalje autocestom A6 Rijeka-Zagreb od Delnica do Zagreba, jer su ukinuti zimski uvjeti na autocesti A6 Rijeka-Zagreb te na dionici stare ceste kroz Gorski kotar između Kikovice i Delnica-DC3), izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Za sav promet, zbog orkanskog vjetra i snježnih zapuha, zatvoreni su: A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, A7 između čvorova Sveti Kuzam i Šmrika, Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su: brza cesta između čvorova Čavle i Kikovica, dionica Jadranske magistrale između Bakra i Novog Vinodolskog, i DC25 Gospić-Karlobag.

Trenutno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto, a zbog popunjenih odmorišta i parkirališta uz državne ceste te na autocestama vozačima se savjetuje da ne kreću na put.

Iz smjera Rijeke prema Zagrebu te obrnuto za sve skupine vozila moguće je voziti od Rijeke do Delnica starom cestom kroz Gorski kotar (DC3) i dalje autocestom A6 Rijeka-Zagreb od Delnica do Zagreba. Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto za sve skupine vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, moguće je voziti autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina, kao i državnom cestom DC1 Gračac-Knin-Split, uz obaveznu zimsku opremu na svim cestama.

Snijeg otežava promet povremeno i mjestimice u Lici i Gorskom kotaru, a zbog niskih temperatura moguća je poledica. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, ne kreću na put bez zimske opreme i, ako je moguće, odgode putovanja.

Pojačan je promet teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo u oba smjera, a kolona na izlasku duga je oko 500 metara.

Zbog zimskih uvjeta na prilaznim cestama prekinut je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo.

Na riječkom području u prekidu su katamaranska linije 9309 Novalja – Rab – Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, brodska linija 310 Mali Lošinj – Unije – Susak i trajektne linije 335 Prizna – Žigljen, 338 Lopar – Valbiska, 334 Porozina – Brestova, i Stinica-Mišnjak.

Vozači kamiona gube strpljenje

Odmorišta su puna kamiona, a za nove više mjesta – nema. Na svim odmorištima ista slika – prepuna su parkiranih kamiona. Koliko je točno kamiona na odmorištima, nitko sa sigurnošću ne može reći. Neki su ovdje već tri dana, a koliko će još ostati, ovisi samo o vremenu.

“Trenutno se kamionski promet zaustavlja već na čvoru Lučko u smjeru juga, tako da se ne dovedemo u situaciju da ne možemo ljude primiti da nam budu po cesti na nekakvim divljim odmorištima”, izjavio je Domagoj Lončar, voditelj HAC-ove Tehničke jedinice Bosiljevo.

Zbog zimskih uvjeta i jakog vjetra i opskrba namirnicama je stala pa negoduju i vlasnici trgovina, jer ne znaju koliko će zalihe u Dalmaciji, Istri i na riječkom području izdržati. U sindikatu vozača smatraju da je potrebna bolja priprema za izvanredne situacije.

“Mislimo da bi RH trebala imati agenciju za sigurnost prometa koja bi trebala biti koordinator svih akcija”, rekao je Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskog vozača.

Na zastoje i isključenja iz prometa u zimskim mjesecima naviknuli su, no obično, kažu, čekanje kraće traje.

A dio vozača je negodovao jer ih nitko ne obilazi i ne pita treba li im išta. Oni koji su parkirani na odmorištu Vukova Gorica imali su više sreće. Za razliku od njih, oni koji na Grobniku stoje od ponedjeljka u 6 sati ujutro, imaju samo jedan restoran. Nakon više od 60 sati čekanja, unatoč zabrani prometa starom cestom krenuli su prema Zagrebu. Prošla ih je nekolicina, ostale je ponovno blokirala policija.
Ivana Franić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari