GRAD BUDUĆNOSTI

Video | Novska dobiva Centar gaming industrije vrijedan 60 milijuna eura: ‘Ovako nešto ne postoji u Hrvatskoj’

Sve je bliže početak gradnje Centra gaming industrije u Novskoj. Građevinsku dozvolu imaju! Bit će to mjesto za stručnjake za videoigre, ali i studente koji će ondje imati i dom

Novska postaje najzaigraniji grad. Budući Centar gaming industrije imat će zgradu fakulteta, studentski dom, ugostiteljski i sportski objekte te moderno opremljen studio. Inkubator za testiranje videoigara imat će čak 2 i pol tisuće sjedećih mjesta.

“Centar gaming industrije ovakve vrste ne postoji u Hrvatskoj sigurno, bit će jedinstven u Europi i svim ovim našim okolnim zemljama”, kaže Andreja Šeperac ravnateljica Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije.

U njemu će biti 200 radnih jedinica u koje će se useliti stručnjaci za videoigre. Taj plan preseljenja ima i Mladen sa svojim sedmeročlanim timom.

“Glavna stvar je u biti taj fakultet koji bi nove ljude osposobio i to bi nam bila glavna stvar da možemo tamo naći nove radnike i ti moderni ured koji bi nam mogli da bolje odrađujemo svoj posao”, kaže Mladen , vlasnik tvrtke za proizvodnju videoigara

On se zbog gaminga i videoigre koju stvaraju u Novsku doselio iz Ozlja, a Josip iz Lovrana. Jučer mu je bio prvi radni dan.

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

“Mene je prvenstvo u Novsku dovelo to što sam vidio da postoji edukacija u sklopu pismo inkubatora, to me zanimalo, volim videoigrice, radio sam 3D moderiranje i shvatio da je to dosta zanimljiva branša”, kaže Josip Valić.

Gradit će se na 9 hektara u Poduzetničkoj zoni. Sve to, koštat će 60 milijuna eura, a financirat će se europskim novcem Fonda pravedne tranzicije. Sisačka rafinerija je prošlost ove županije, gaming budućnost.

“Očekujemo i dalje velik dolazak mladih, ostanak mladih s obzirom da je ovo industrija za koju su mladi dosta vezani”, kaže župan sisačko-moslavački Ivan Celjak.

Kada je sve pokrenuto, sadašnji ministar Marin Piletić bio je gradonačelnik.

“Već sada postojeći inkubator je privukao mlade dizajnere i gejmer iz Slovenije i Srbije, Belgije koje surađuju s tvrtkama koje su ovdje osnovane, vjerujem da će ovaj centar biti ne samo hrvatski centar gejming industrije nego i u neposrednom susjedstvu”, kaže Piletić.

Najbrže rastuća industrija se ozbiljno zavrtjela u jednoj od najsiromašnijih županija. Centar bi trebao biti izgrađen do 2027., a već sad igre iz Novske putuju u cijeli svijet, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari