MRAČNA TAJNA CRNE AKTOVKE

Video‘Nuklearni kofer’ sa zloglasnim prekidačem je uvijek uz Putina, imao ga je čak i na sahrani

Foto: Screenshot/ YT

Putinov kofer nije jedini, u pitanju su tri identična koje nose vrhovni službenici Rusije. Dok je predsjednikov uvijek uz njega, nije poznato kod koga su druga dva

Vladimir Putin pojavio se na sahrani Vladimira Žirinovskog, a povodom njegovog dolaska crkva je bila ispražnjena. Osim ruskog predsjednika, uz njega su bili i njegovi tjelohranitelji, a svima je za oko zapeo maleni crni kofer kojeg je uza sebe imao jedan od tjelohranitelja.

Tri identična ‘nuklearna kofera’

Mediji pišu da se radi o “nuklearnom koferu” koji je uvijek uz Putina u rukama ljudi iz njegovog najužeg kruga povjerenja. Putinov kofer nije jedini, u pitanju su tri identična koje nose vrhovni službenici Rusije. Dok je predsjednikov uvijek uz njega, nije uvijek javnosti poznato kod koga su druga dva, prenosi Net.hr.

Prekidač bijele boje

U aktovci se nalazi prekidač bijele boje, pišu ruski mediji. U pitanju je odašiljač koji emitira poruku o lansiranju nuklearnog oružja koje je u pripravnosti od početka ruske invazije na Ukrajinu. Da bi ova poruka bila poslana i primljena na način koji označava lansiranje, potrebno je da signal stigne iz sva tri odašiljača koja se nalaze kod troje različitih ljudi. Kofer je pod nadzorom 24 sata u danu, a otvara se samo uz pomoć strogo čuvane, personalizirane šifre i na ruskom se zove Čeget, po istoimenoj planini.

Čeget je povezan na Kavkaz, specijalni sistem koji služi za komunikaciju viših vladinih službenika tijekom odluka o aktiviranju nuklearnog oružja. Također je na vezi s Kazbekom, sustavom koji povezuje pojedince i agencije koje sudjeluju u kontroli Strateških nuklearnih snaga.

Iako postoji još od osamdesetih godina, prvi je puta službeno predstavljen javnosti 2019. godine, kada je otvoren pred kamerama TV kanala “Zvezda” ruskog Ministarstva obrane. Tada je prikazano kako izgleda njegova unutrašnjost, ali iz očiglednih razloga nisu predstavljene sve tehničke funkcionalnosti ovog “paklenog” kofera, piše Kurir.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views