O skupim cijenama na Jadranu pisao čak i britanski The Sun: ‘Kapučino 46 kn, hamburger 165 kn…’

Foto: Ilustracija (Pixsell)

Prema provedenoj analizi Hrvatska je skuplja od Španjolske, Bugarske, Turske i Cipra

Da je na Jadranu skupo znaju već i ptice na grani, a o toj temi pisao je i britanski The Sun. Naime, usporedili su cijene u Španjolskoj, Bugarskoj, Turskoj, Cipru i u Hrvatskoj.

Tako se Hrvatska ističe po dva kriterija. Tjedan dana odmora u Zadru skuplje je nego u Paphosu na Cipru, Marmarisu u Turskoj, na Mallorci i Costi del Sol u Španjolskoj te u bugarskom ljetovalištu Sunny Beach.

Usporedba je isto tako pokazala da je Hrvatska jedina uz Tursku podigla cijene. Međutim, odmor u Turskoj ove je godine jako tražen i 4,6-postotni rast troškova u Marmarisu je opravdan. Hrvatska pak s druge strane dijeli sudbinu većine mediteranskih zemalja koje se bore s padom potražnje u odnosu na godinu dana ranije. Iz tih razloga spuštaju cijene i za dvadesetak posto pa je zadarsko poskupljenje od 12,7 posto malo šokantno.

Naravno, u Hrvatskoj se može ljetovati i za puno manje od tri tisuće funti koliko navodi The Sun.

Jadranske su cijene posebna priča

“Ali mimo toga jadranske su cijene posebna priča i nema nikog tko je bio na našoj obali, a da se nije vratio s osjećajem kako je barem jednom negdje nešto platio previše. Kapučino 46 kuna, kilogram grožđa 80, hamburger 165, sendvič sto kuna…, samo su neke od podivljalih ljetnih cijena na Jadranu”, piše Večernji list.

“Svaka usporedba s konkurencijom dobra je da nam pokaže kontekst tržišta na kojem svi zajedno radimo. Iako se mi s konkurencijom ne bismo trebali boriti cijenama, već kvalitetom, koja onda dopušta nešto više cijene, ne smijemo si dopustiti da percepcija Hrvatske bude da smo preskupi. Ono čega moramo svi biti svjesni jest da imamo najveći PDV na Mediteranu i da u tim uvjetima imamo jako ograničen manevarski prostor kod određivanja cijena”, kazao je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić za Večernji list.

Isto tako, u uređenim sustavima brojnih hotela diljem Jadrana iza cijene obično stoji kvaliteta. Osim toga, na visoke cijene u skupocjenim restoranima nitko se ne žali, ali u restoranima srednje i niže klase često cijene ne opravdavaju kvalitetu hrane.

S analizom The Sun-a ne slažu se svi

Bilo kako bilo, sa analizom The Sun-a ne slaže se Tomislav Fain koji kaže kako je njihova usporedba istinu razotkrila tek djelomično.

“U nekim stvarima Hrvatska jest skuplja, možda i u hotelskom smještaju, ali nudimo razne opcije. Četveročlana obitelj u srcu sezone u Zadru može odsjesti u pristojnom apartmanu i za četiristo eura. Pa je li to puno?”, kazao je Fain za Večernji list.

Dodao je i kako se ne boji da će cijene odvratiti goste od Hrvatske.

“Ovih je dana dogovoreno da će jedan od najvećih britanskih turoperatora Jet2com dogodine uvesti četiri nove aviolinije tjedno za Zadar. Da smo im skupi i da ne vide potencijal, sigurno to ne bi radili. Hrvatska je drugačija destinacija, još nemamo takve gužve kao Španjolci, manja mjesta imaju svoju privatnost, autentični smo, sigurnost je neupitna i samo je važno da cijena bude odraz kvalitete i da se gost ne osjeća prevarenim”, kazao je direktor Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain za Večernji list.

Vijesti.hr

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari