“PONOS PAŽANA”: Evo kako nastaje najbolja sol u Hrvatskoj i šire!

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Iznimno bogata mineralima, fine strukture i bez teških metala paška je sol među najboljima na svijetu

Nakon paškog sira i paške janjetine Pažani su uspjeli oznakom izvornosti i zemljopisnog podrijetla zaštititi i svoju poznatu sol.

Iznimno bogata mineralima, fine strukture i bez teških metala paška je sol među najboljima na svijetu.

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Od 9. stoljeća proizvodi se sol u Paškom zaljevu, sol koja sada nosi i Europsku oznaku izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla koja potrošaču jamči da kupuje autentičan i kontroliran proizvod, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla.

”Specifičnost paške soli je da je sitne granulacije, da je iznimno bijele boje, da je upravo zbog tog završnog načina proizvodnje se može sačuvati njena kvaliteta da nema utjecaja vanjskih. Udio minerala u samoj soli je nešto veći u odnosu na ostale soli”, objašnjava Kristina Želehovski Musa, rukovoditeljica kontrole kvalitete Solane Pag.

Kombinira se tradicionalna i moderna industrijska proizvodnja. Iz salamure, odnosno guste morske vode iz koje je već isparilo 90 posto tekućine, upumpavanjem pare u kristalizere isparava ostatak vode i ostaje sol.

Sol proizvedena u ljeto 2018. godine čuva se u rinfuznom skladištu, a onda će se dalje pakirati i distribuirati na tržište

U Paškoj solani radi se cijelu godinu. ”U tri smjene proizvede se 140 do 150 tona soli. U ovom našem skladištu svaka ova greda iznosi 1.000 tona, ima ih 13. Dakle, skladište bude puno od početka do kraja”, kaže Ante Redić, bravar u industrijskoj kristalizaciji Solane Pag.

Lani je proizvedeno 16.300 tona Paške soli i 1.680 kilograma solnog cvijeta, kristalića koji se ručno beru s površine salamure

”Sol koja se proizvodi dolazi direktno u silose, apsolutno nema nikakvog doticaja (ljudskog) s tom soli. Iz silosa ide direktno u naše dozatore. Direktno iz dozatora u kutijice”, objašnjava Edi Babačić, poslovođa na pakiranju soli Solane Pag.

Zbog dna Paškog zaljeva bogatog školjkama koje su prirodni pročistači mora, morska voda ima vrlo niske vrijednosti teških metala,  znatno niže od prosječnih vrijednosti za Sredozemno more, pa paškoj soli malo koja može konkurirati.

Nikolina Radić

Više u VIDEOPRILOGU:

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja