NOVI KONCEPT PREDŠKOLE

Obavezno obrazovanje trajat će 9 godina? Iz Ministarstva otkrili i kada bi trebala zaživjeti njihova nova ideja

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

I dok cjelodnevnu nastavu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja najavljuju još od mandata bivše ministrice Blaženke Divjak, a pilot projekt za njenu provedbu trebao bi krenuti iduće školske godine, trenutna garnitura u Ministarstvu sada ima još jedan, novi plan

Žele uvesti novi koncept predškole, kojim bi se obvezno školovanje u Hrvatskoj zapravo produljilo na devet godina. No za realizaciju ovog, kao i plana cjelodnevne nastave, potrebno je pod hitno početi raditi na infrastrukturnim problemima.

Jutarnji list doznaje da je u planu Ministarstva znanosti i obrazovanja obaveznu satnicu predškole povećati sa sadašnjih 150 do 250 sati na oko 500 do 700 sati, i to kroz čitavu pedagošku godinu prije upisa djeteta u osnovnu školu.

Trenutni program ne zadovoljava standarde obveznosti

Predškolci bi tako imali obvezu boraviti u vrtićima kontinuirano pet dana u tjednu od rujna do lipnja. Sada borave maksimalno tri sata dnevno kroz četiri mjeseca (oni koji ne pohađaju redovni program vrtića).

Iako je program predškole u Hrvatskoj obvezan od 2013. godine, piše Jutarnji, u obliku u kojem ga provodimo ne zadovoljava standarde obveznosti te ne ulazi u Eurydice statistiku obveznog obrazovanja. Uvođenjem full-time predškole, podcrtava Jutarnji, Hrvatska cilja produljiti obvezno obrazovanje na devet godina, budući da smo sada jedna od rijetkih zemalja EU s obveznom školom u trajanju od osam godina.

I sada nam nedostaje mjesta u vrtićima

Iz Ministarstva za isti izvor navode da nam kao primjer dobre prakse mogu poslužiti neke europske zemlje, poput Finske, Norveške te Slovenije. Te zemlje povezuju predškolski odgoj s osnovnoškolskim, pa primjerice, u Finskoj predškola traje minimalno 700 sati. U nekim je zemljama poput Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Francuske, Mađarske, prenosi Jutarnji analizu MZO-a, već sada početna dob za početak obveznog obrazovanja spuštena na predškolsku razinu.

Ideja Ministarstva je da novi kurikulum predškole bude pripremljen iduće godine, a da novi koncept predškole u primjeni bude već od 2024. No, program nije jedini problem koji Hrvatska mora riješiti. Da bi se ovaj plan realizirao, potrebno je izgraditi dodatan broj vrtića. Jutarnji piše da za sada u njima nedostaje više od 22.500 mjesta, da bi se, kao što nam nalaže EU, obuhvat djece u vrtićima povećao na 90 posto. U Ministarstvu je trenutno u tijeku prvi javni poziv od 1,22 milijarde kuna, najavljuju ih još nekoliko, a kako prenosi Jutarnji, do konca 2026. Hrvatska bi tim sredstvima trebala dobiti preko 200 novih vrtića.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari