DIJELE SE NA DVIJE GRUPE

‘Obični’ umirovljenici dobivaju nešto više od 3000 kuna mirovine. A ovo su penzije zastupnika i dužnosnika!

Ilustracija: Riportal/ Hrvoje Skočić

Iznosi od kojih boli glava

“Obični” hrvatski umirovljenik, za nešto manje od 33 godine staža, zaradi nešto više od tri tisuće kuna mirovine. S druge strane – saborski zastupnici, ustavni suci, članovi Vlade i državni revizori dobivaju preko tri i pol puta više, javlja Mirovina.hr.

Od 2012. godine svi se umirovljuju prema istom Zakonu, no ranije su državni dužnosnici išli u mirovinu po zasebnim propisima. Neki od njih i dalje imaju pravo birati što im se više isplati…

Saborski zastupnici mogu se tako podijeliti na dvije grupe – prva grupa su oni koji su odradili mandat do 22. prosinca 2011. odnosno u prvih šest saziva Sabora. Oni se umirovljuju po posebnom Zakonu o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru – koji je vrijedio do tada, prenosi Net.hr.

VIDEO DANA:

Ti saborski zastupnici, ali i ustavni suci i ministri, u mirovinu su mogli ići s dvije godine mandata te navršenih 55 godina života i 20 godina radnog staža.

Izmjenama tog zakona povećan je kriterij za odlazak u mirovinu na 60 godina života i 25 godina radnog staža. Pa tako saborski zastupnici koji su mandate ostvarili nakon toga, pravo na mirovinu ostvaruju uglavnom prema kriterijima određenima Zakonom o mirovinskom osiguranju.

No, oni koji su i ranije imali mandat u Saboru, pa makar on bio i u mirovanju, moći će birati je li im isplativije umiroviti se prema kriterijima iz ZOMO-a ili već spomenutog Zakona. Isto vrijedi i za članove Vlade, ustavne suce i revizore.

Takvo proizvoljno biranje dovelo je do toga da je prosječna mirovina nekog saborskog zastupnika, bivšeg ministra, ustavnog suca ili glavnog državnog revizora u lipnju ove godine iznosila 10.688,74 kune, a isplaćena je za prosječno 32 godine, 11 mjeseci i devet dana radnog staža.

Takvu mirovinu prima ukupno 687 osoba – od kojih 524 primaju starosnu, petero invalidsku, a 158 obiteljsku mirovinu. Za “obične” umirovljenike s toliko staža, mirovina iznosi u prosjeku oko 3.200 kuna.

Najmanju mirovinu, onu od 4.300,10 kuna prima jedan bivši državni dužnosnik – riječ je o obiteljskoj mirovini. Dvoje ih prima mirovinu između 4.500 i 5.000 kuna, a radi se o jednoj starosnoj u iznosu od 4.913,27 kuna i jednoj obiteljskoj od 4.593,40 kuna. Najviše bivših dužnosnika, njih 592, prima mirovine više od 8.000 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari