OBILJEŽAVANJE BLAGDANA SV. NIKOLE: Ronioci će zapaliti posebnu svijeću na podmorskom kipu Sv. Nikole

foto. ronitisemora.hr

Središnji događaj obilježavanja blagdana Sv. Nikole – zaštitnika pomoraca, putnika, ribara i djece – je hodočašće pomoraca i građana brodom od Rijeke do najstarijeg svetišta sv. Nikole u Hrvatskoj u Kraljevici koje će se održati na prvu adventsku nedjelju, 3. prosinca

Od 1. do 11. prosinca Apostolat mora Riječke nadbiskupije tradicionalno organizira obilježavanje blagdana Sv. Nikole – zaštitnika pomoraca, putnika, ribara i djece – čiji je središnji događaj hodočašće pomoraca i građana brodom od Rijeke do najstarijeg svetišta sv. Nikole u Hrvatskoj u Kraljevici.

Obilježavanje blagdana sv. Nikole kao dijela Rijeka Adventa započinje 1. prosinca proslavom Dana Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, dok će na prvu adventsku nedjelju, 3. prosinca iz Rijeke održati hodočašće u kraljevičko svetište. Isplovljavanje brodova s hodočasnicima u konvoju predvođenim brodom „Vid“ ispred Lučke kapetanije predviđeno je za 9 sati, a konvoju će se ispred Urinja u 9,30 sati pridružiti i školski brod broda „Vila Velebita II“ s učenicima i građanima Bakra i okolice. Svečanu misu u crkvi sv. Nikole u Kraljevici u 11 sati predvodi vlč. Luka Lučić, povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije, dok se povratak hodočasnika iz Kraljevice planira u 14 sati.

U utorak, 5. prosinca hodočasnici će se pridružiti procesiji u Rijeci. Okupljanje hodočasnika počinje u 17.45 sati ispred zgrade Luka Rijeka, u 18 sati procesija kreće prema Kapucinskoj crkvi na Žabici, gdje će svečanu misu u 18,30 sati predvoditi fra Tomislav Šanko, župnik crkve Sv. Nikole Tavelića na Turniću.

Na sam blagdan sv. Nikole, 6. prosinca u 9 sati u holu zgrade Jadrolinije održat će se molitva za poginule pomorce Jadrolinije u Domovinskom ratu. Tog dana spuštanjem vijenca u more odat će se počast počast svim stradalima i nestalima na moru ispred Rijeke i Kostrene, kojih će se prisjetiti i na svečanim misama u crkvama u Kraljevici, Kostreni, Voloskom i u Rijeci u crkvi sv. Nikole Biskupa na Krnjevu. Već tradicionalna podjela friganih ribica, dar tvrtke Ugor, razveselit će Riječane od 11 do 12 sati na Korzu.

U četvrtak, 7. prosinca organizatori će uljepšati blagdane malim pacijentima Dječje bolnice na Kantridi, dok je subota, 9. prosinca rezervirana za dva događaja. Od 12 do 14 sati ronioci će zapaliti specijalnu svijeću na podmorskom kipu Sv. Nikole, dok će se u 20 sati u Grand hotelu Bonavia održati Kapetanski bal u organizaciji Udruge pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana.

Bogat program završava predavanjem o LNG industriji u organizaciji Udruge pomorskih kapetana iz Kostrene. Predavanje u Narodnoj čitaonici Kostrena Sv. Lucija u 18 sati održat će kap Donatan Balog, koji plovi na brodovima za prijevoz ukapljenih plinova.

Obilježavanje blagdana sv. Nikole podržavaju Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views