IZVANREDNO STANJE

Galerija | Obilne kiše uzrokovale rast vodostaja, pogledajte fotografije; Na terenu i vojska, sastao se Stožer

Trajnog rješenja još uvijek nema, a štete izazvane poplavama su goleme. Zbog obilnih oborina došlo je do naglog porasta vodostaja Kupe, Korane i Une, ceste su zatvorene, a a stanovnici strahuju od daljnjeg rasta.

Zbog obilnih oborina na području sliva rijeke Une, došlo je do naglog porasta vodostaja pa je u nedjelju ujutro poplavljena Ulica Nine Marakovića u Hrvatskoj Kostajnici.

Vodostaj je u nedjelju u 11 sati iznosio 468 centimetra pa je proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava. Od subote u 4 sata, počeo je nagli porast vodostaja koji je u nedjeljno prijepodne malo usporio. Una raste u prosjeku pet centimetara na sat. Voda je prodrla u neke kuće, dvorišta i gospodarske zgrade, a stanovnici strahuju od daljnjeg rasta.

Borbu s vodom Kostajničani vode već više od desetljeća, jer još nije dogovoren najfunkcionalniji model obrane. Prije pet godina bilo je najavljeno kako će se najniži dio Kostajnice braniti 500 metara dugim betonskim zidom uz unsku obalu, a kasnije i montažnim pokretnim branama, ali zbog navodnog neslaganja konzervatora, koji su tvrdili kako će se na taj način narušiti vizura starog grada, od toga se odustalo. 

Trajnog rješenja još uvijek nema, a štete izazvane poplavama su goleme.

Vojska na terenu

Ukupno 50 pripadnika HV-a u Hrvatskoj Kostajnici pomagat će u obrani od poplava, dok će se 250 hrvatskih vojnika nalaziti u stanju pripravnosti u petrinjskoj te njih 20 u karlovačkoj vojarni, izvijestilo je u nedjelju Ministarstvo obrane.

Snage Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga OSRH s ukupno 50 pripadnika angažirane su u nedjelju u obrani od poplava na ugroženom području Hrvatske Kostajnice u Sisačko-moslavačkoj županiji. Naime, zbog obilnih oborina koje su pale tijekom subotnje večeri uvedene su izvanredne mjere na rijeci Uni, odnosno području Hrvatske Kostajnice.

Hrvatski vojnici koji pomažu na području Hrvatske Kostajnice na terenu su angažirani s jednom kombinirkom, kamionom, labudicom kao i jednim terenskim vozilom s osobljem.

Riječ je o pripadnicima Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a još 250 pripadnika GMBR-e nalazit će se u stanju pripravnosti u vojarni u Petrinji.

Također, u vojarni u Karlovcu u stanju pripravnosti nalazi se 20 pripadnika Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske s jednim utovarivačem, dva samoistovarivača, dva čamca i jednom kombinirkom, navodi se u priopćenju.

Održan sastanak Civilne zaštite

Na području Sisačko-moslavačke županije, najkritičnije stanje obrane od poplava je na području grada Hrvatske Kostajnice gdje je održana sjednica županijskog Stožera civilne zaštite, kojoj su nazočili ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut, župan Sisačko-moslavlačke županije Ivan Celjak, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, načelnici općina Sunja, Lekenik i Dvor te predstavnici operativnih snaga koje su angažirane na terenu, a s ciljem koordinacije daljnjih aktivnosti obrane od poplave.

Zbog vodostaja rijeke Une i Sunje na snazi je izvanredno stanje obrane od poplave. Provodi se linijska obrana od poplava u vidu postavljanja box barijera i zečjih nasipa uz rijeku Unu, obrana kuća izgradnjom zečjih nasipa, ispumpavanje vode iz dvorišta i objekata te zaštita kanalizacijskih otvora postavljanjem negativnih bunara s ciljem sprječavanja prodora vode. Stanje uz rijeku Sunju se normalizira.

U aktivnosti obrane od poplave uključeno je 75 vatrogasaca, 50 pripadnika Hrvatske vojske, 20 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, 7 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i 20 djelatnika Hrvatskih voda. Na osiguranju ugroženog područja angažirani su policijski službenici, a s ciljem osiguranja pitke vode angažirano je 15 pripadnika Hrvatskog Crvenog križa.

Trenutno su zatvorene ceste: D47 Hrvatska Kostajnica – Dvor u mjestu Kuljani i Hrvatska Kostajnica Dubica u mjestu Rosulje, te županijske ceste ŽC 3167 Međurić-Veliko Vukovje, ŽC 3275 Stankovac Slana, ŽC 3156 Žažina-Mala Gorica, ŽC 3131 Gornja Jelenska i ŽC 3249 Stara Subocka.

Stanje u Karlovcu

Operativne snage za obranu od poplava na području Karlovca u stanju su pripravnosti s obzirom da su obilne kiše uzrokovale porast vodostaja Kupe i Korane te je poplavljeno i zatvoreno više nerazvrstanih cesta u prigradskim naseljima, izvijestio je u nedjelju Stožer Civilne zaštite.

Zatvorene su ceste u naseljima Selce, Gradac, Kobilić, Karasi, po dvije u Brođanima i Brodarcima, ceste u Mekušju, Kamenskom, Cerovcu te u Karlovcu Ulica Branka Čavlovića Čavleka.

Do sada nemamo dojava o probijanju vode u poslovne i stambene objekte. Stožer civilne zaštite u kontaktu je sa svim povjerenicima civilne zaštite koji su ujedno i predsjednici mjesnih odbora. Na terenu je dovoljna količina vreća te će se dodatno dostavljati prema potrebi, poručuju iz Grada Karlovca.

Predsjednik Udruge Brodarci, koja se protivi izgradnji zida kao dio sustava obrane od poplava u tom mjestu, Tomislav Novak poručio je u nedjelju da su boks barijere postavljene u tom naselju nepotrebne, problematične i nefunkcionalne jer zadržavaju oborinsku vodu koja onda plavi naselje, prenosi RTL Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari