PREMIJER SVE PRIPISAO SEBI

Video | Obiteljski liječnici neće oduzimati vozačke, pacijenti će sami odlučiti hoće li za volan: ‘Prevladao je razum’

No, moguće je pak da prekršajno odgovaraju, a evo što donosi novi ugovor policije i liječnika

Dobili su što su tražili- liječnici svoje pacijente neće prijavljivati policiji i neće im oduzimati vozačke dozvole.

“Na primjer pacijent koji ima alergiju, išijas, kostobolju što je u prvotnom zakonu bilo da ćemo morat prijavljivati. Nema toga, nema oduzimanja vozačke. Upišemo u karton, a odgovornost je na pacijentu odnosno vozaču”, kaže Mirela Marković iz Koordinacije liječnika hrvatske obiteljske medicine.

To se ne odnosi na trajna stanja. Kao i do sada kada procjene da je došlo do promjene zdravstvenog stanje njihovog pacijenta koje ugrožava sigurnost na cesti o tome će obavijestiti MUP nakon čega vozač odlazi na dodatni liječnički pregled. Ako takva stanja ne prijave mogu prekršajno odgovarati.

Iz Društva za medicinu rada tvrde odredbe koje su trebale stupiti na snagu su protuustavne, a obratom su zadovoljni.

“Same vozače treba potaknuti da kada znaju da imaju određena stanja, ne osjećaju se dobro, uzimaju određene lijekove da poslušaju savjet liječnika i ne upravljaju motornim vozilom”, tvrdi Tomislav Furlan, predsjednik Hrvatskog društva za medicinu rada.

Prometni stručnjak poručuje stvari već jesu dobro regulirane problem je provedba.

“Očito da je prevladao razum i jednih i drugih. Ono što sad treba je doslovno primjenjivati ono što je na snazi, tj. pravilnik o liječničkim pregledima, nesposobnostima”, smatra Rajko Horvat, stručnjak za sigurnost cestovnog prometa.

Brzina, alkohol, mobitel, ne korištenje sigurnosnog pojasa glavni su uzroci prometnih nesreća. Poručuje liječnički pregled odgovornost je svakog vozača.

“Prema statističkim podacima oko 1% je prometnih nesreća koje se događaju zbog zdravstvene nesposobnosti, odnosno zdravstvenog stanja vozača”, tvrdi Horvat.

Pravilnik koji će točno definirati trajna i privremena stanja pacijenata u odnosu na vozačku sposobnost bit će spreman za najviše godinu dana.

“Uspjeli smo obraniti svoj argument da je odnos povjerenja između liječnika i pacijenta najvažniji. I ovim novim odredbma tu povjerljivost nećemo narušiti” tvrdi Marković.

Premijer Plenković zasluge za postizanje dogovora pripisao je – sebi.

“Nismo omekšali nego smo razumni. Ja sam zaustavio izglasavanje u drugom čitanju tog zakona jer sam shvatio da postoje određene nejasnoće, određeni problemi. Neće nitko biti nasekiran da neće moći voziti auto, a opet ćemo znati je li netko dobio ono što je najvažnije, stručni savjet liječnika”, rekao je predsjednik Vlade, Andrej Plenković.

Poručuje nakon Vladinog amandmana koji će definirati nove izmjene, Zakon o sigurnosti prometa na cestama će biti usvojen – bez odredbe koja je digla na noge i liječnike i vozače, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari