ZAŠTITA PODATAKA

”Objava potvrde o cijepljenju na mreži može biti opasna!” Evo kako to mogu iskoristiti kriminalci…

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Johannes Caspar, povjerenik Grada Hamburga za zaštitu podataka i slobodu pristupa informacijama, objasnio je DPA da cijepljeni protiv korone po društvenim mrežama nerijetko objavljuju podatke koje nije pametno objavljivati.

Konkretno je govorio o knjižici cijepljenja ili o potvrdi cijepljenja.

“Kada cijepljenja osoba objavi na internetu fotografiju svoje knjižice cijepljenja, kriminalci to mogu iskoristiti kao predložak”, kazao je.

Caspar je objasnio da prevaranti to mogu iskoristiti tako da odatle skidaju serijske brojeve za različite namjene, žig ili naprosto potpis liječnika, i to u najmanju ruku za krivotvorenje potvrda o cijepljenju, pišu Vijesti.hr

Do 250 eura po krivotvorini

Riječ je o problemu koji u Njemačkoj naglo sve više uzima maha kako cijepljenje napreduje i kako je sve izvjesnije da status cijepljenja protiv covida-19 voditi ka sve lakšem prolaženju kroz sustav ograničenja uveden zbog pandemije.

Najnoviji primjer toga je nedavna akcija policije Donje Saske u kojoj je razbijena organizacija koja je krivotvorene potvrde prodavala za između 99 i 250 eura.

O novom obliku kriminala prije nekoliko dana pisao je i RTL.hr, o tome da se društvenim mrežama šire fotografije lažnih covid potvrda o cijepljenju koje se mogu kupiti u online trgovini Etsy.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari