BORBA S KORONAVIRUSOM

Srbija počinje novčano nagrađivati sve građane koji su se cijepili protiv korone

Photo: PIXSELL

Srbija će svim svojim građanima koji su cijepljeni barem jednom dozom ili prime cjepivo protiv covida 19 do 31. svibnja, kao nagradu za odgovornost u vrijeme pandemije uplatiti pomoć od 25 eura, priopćila je u srijedu srbijanska vlada.

U Srbiji je u tijeku prijavljivanje za državni paket pomoći od 30+30 eura u svibnju, nakon što je država prošle godine svim punoljetnim građanima već isplatila po 100 eura kao financijsku potporu u vrijeme koronakrize.

Svi građani Srbije koji prime makar i prvu dozu cijepiva do 31. svibnja, imat će pravo na financijsku pomoć države u iznosu od 3.000 dinara, rok za prijavu bit 15. lipnja, a pravo da se prijave imaju svi građani stariji od 16 godina, objasnila je u priopćenju Vlada.

Tu odluku je ranije danas, u programu provladine komercijalne TV Pink, najavio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, najavljujući isplatu umirovljenicima, korisnicima socijalne skrbi, nezaposlenima, te osuđenicima u kazneno-popravnim ustanovama.

Vlada je priopćila kako “na inicijativu predsjednika” priprema odluku o financijskoj potporu cijepljenim građanima, a prijedlog tog rješenja i proceduru prijavljivanja sačinit će ministarstva financija i zdravstva.

Za ostvarivanje prava na financijsku pomoć, kako se navodi, nije bitno koje su od ponuđena četiri cjepiva primili – Sinopharm, Pfizer/BioNTec, Sputnjik V ili AstraZeneca.

Vlada je ponovila poziv građanima da se cijepe protiv covida, a gradska uprava srbijanske prijestolnice najavila je da će dodatni punkt za cijepljenje biti otvoren i u jednom trgovinskom centru u Beogradu.

“Jednog dana to će svi vraćati kao dug”

Istodobno, ekonomski stručnjaci upozoravaju da je “linearno i neselektivno davanje pomoći u vrijeme pandemije upitan potez koji se s ekonomskog gledišta ne može opravdati”, te da će najavljenu pomoć “jednog dana svi vraćati kao dug”.

“Ta linearna davanja teško se mogu pravdati s ekonomskog gledišta i ona će izazvati novo zaduživanje zemlje“, rekao je danas profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić, ocijenivši da je Srbija još prošle godine krenula na put podizanja javnog duga u odnosu na BDP, a da se to ovim paketom nastavlja.

Šoškić drži izvjesnim da će “do kraja godine razina javnog duga prema BDP-u prijeći 60 posto”, ukazujući da je to “razina koju su i razvijene zemlje stavile sebi kao limit”. “Zemlje poput Srbije bi trebale biti na nižoj razini javnog duga”, sugerirao je Šoškić, istaknuvši da “nema besplatnog ručka”. “Ako smo se zadužili – nema spora, doći će dan kada ćemo to morati da vratimo”,  rekao je on.

Srbijanski predsjednik, međutim, uvjerava javnost da će Srbija zadržati stopu javnog duga ispod 60 posto BDP-a.

Ne postoji ni jedna zemlja kojom je manjom brzinom rastao javni dug nego što je Srbija. Mi vodimo računa da podižemo stopu rasta, a da pritom ne povećavamo javni dug, rekao je Vučić za TV Pink, naglašavajući kako to govori da bi pokazao da “srpskom gospodarstvu ide dobro” (HINA)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari