PRIJAVE GRAĐANA

Objavljena je karta rasprostranjenosti meduza. Ako vas ubodu ove stvari nikako nemojte raditi

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL rrrr

Identificirane su četiri vrste meduza. Nikako ih ne treba uznemiravati

Centar za istraživanje mora u Rovinju, u sklopu Instituta Ruđer Bošković, objavio je kartu rasprostranjenosti meduza na temelju dojava građana. A njih je bilo dosta. U svojoj objavi na Facebooku navode  da su zaprimili 21 dojavu građana od 1. srpnja do 8. srpnja 2022. Identificirane su četiri vrste meduza: uhati klobuk (Aurelia solida), hidromeduza Aequorea forskalea , morska pluća (Rhizostoma pulmo) i kompas meduza (Chrysaora hysoscella).

Najviše opažanja zaprimili su o kompas meduzi (Chrysaora hysoscella; 16), četiri opažanja morskog oraha (Mnemiopsis leidyi) i samo jedno opažanje pripisano je uhatom klobuku (Aurelia sp.). Dva promatrača, kažu, poslali su im informacije s iste lokacije (kompas meduza) i samo dva promatrača izvještavaju o više od dvije vrste na istoj lokaciji.

“Predstavljamo kartu rasprostranjenosti meduza na temelju vaših dojava. Imajte na umu da više vrsta može biti prisutno na više lokacija, ali nisu prijavljene. Zato vas potičemo da nam nastavite slati svoja zapažanja i pomognete nam poboljšati naše karte distribucije na tkogovs@irb.hr ili putem društvenih mreža @CIMrovinj (datum, slika i lokacija)”, navodi se u objavi.

Meduzama često nedostaju dijelovi tijela ili su neprepoznatljivi zbog raspadanja (starenje). Međutim, i takve meduze mogu opeći ako se uznemiravaju pa treba izbjegavati svaki kontakt sa njima. U slučaju uboda isperite područje morskom vodom i pažljivo uklonite preostalo tkivo meduze pincetom. Ispiranje vodom iz slavine ili flaširanom vodom i grebanje će samo pogoršati ubod, prenosi RTL.

Foto: Facebook/ IRB Centar za istraživanje mora, Rovinj

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari