Objavljene su plaće saborskih zastupnika, nisu manje od 13 tisuća kuna: Na samom vrhu iznenađenje!

Idi na originalni članak

Treba znati da uz osnovnu plaću zastupnici imaju pravo i na mjesečni paušal od 1500 kuna

Oglas

Saborski zastupnici u imovinskim karticama navode kolika su im primanja, ali ona se ne ažuriraju redovito, pa ne moraju odgovarati situaciji koja vrijedi u svakom trenutku. Tiče se to i njihovih plaća za rad u Saboru, koje je ekskluzivno dobila na uvid Slobodna Dalmacija.

Prije svega, treba znati da uz osnovnu plaću zastupnici imaju pravo i na mjesečni paušal od 1500 kuna, kao i na naknadu za odvojen život od još tisuću kuna. Dakle, ukupno još 2.500 kuna. Paušal dobivaju svi zastupnici, a naknadu od 1000 kuna dobivaju zastupnici s prebivalištem udaljenim više od 50 kilometra od Zagreba. Tumači se kako ona služi za dodatne troškove života na dvije adrese, pa se isplaćuje i samcima. Primaju je tijekom cijele godine, izuzetak su dva mjeseca preko ljeta kad Sabor ne zasjeda.

Nominalno najveću plaću u Saboru ima predsjednik parlamenta Gordan Jandroković. Njemu je u lipnju neto isplaćeno 22.442 kune te još ima 1500 kuna paušala. Pravo na naknadu za odvojen život nema jer je prijavljen u Zagrebu, a Sabor mu ne plaća ni stan ni režije. Josip Đakić drugi je na top listi, a zapravo je najveći kapitalac. Predsjedniku Hvidre koji se nedavno žestoko sukobio s vrhom stranke zbog smjene ministra Tomislava Tolušića, osnovna je plaća 21.950 kuna, a s paušalom i naknadom za odvojeni život mjesečno u novčanik stavi 24.450 kuna.

Ukupno je u lipnju za plaće zastupnika isplaćeno dva milijuna i 226 tisuća kuna te još 68 tisuća kuna za razlike onima koje rade izvan Sabora.

Prosječna saborska plaća bez dodataka iznosi oko 16 tisuća kuna, a nitko ne prima ispod 13.000 kuna. Kompletnu listu donosi Slobodna Dalmacija.

Vijesti.hr

Exit mobile version