KRAJ SKENIRANJU?

Obrat i kod nas! Capak otkrio da se razmišlja o ukidanju covid potvrda – ali djelomičnom

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da bi EU uskoro trebala priznavati i brze antigenske testove te da Hrvatska razmišlja o djelomičnom ukidanju covid potvrda

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstva (HZJZ), Krunoslav Capak, izjavio je kako se razmatra djelomično ukidanje covid potvrda, prenosi HRT.

Rekao je da covid potvrde gube na važnosti otkad se pojavila omikron-varijanta virusa. Od početka godine imamo 40.000 reinfekcija, kazao je Capak i dodao da se raspravlja o tome da se i o odustane od covid potvrda u nekom dijelu.

Capak je rekao da će Europska komisija uskoro priznati brze antigenske testove te da se za to zalaže 18 država članica. Pojasnio je da je već nekoliko puta Hrvatska govorila kako je nepravedno da se ne prizna preboljenje bolesti brzim antigenskim testovima.

EU će priznavati i brze testove

“Nakon zadnjeg našeg pisanja, prije otprilike mjesec dana, dobili smo potporu od 18 država EU-a u vezi s tim. Prošloga tjedna dobili smo informaciju da se ide u izradu akta Europske komisije koji će priznati brzi antigenski test. Nadamo se da će se to dogoditi što prije”, kazao je.

Dotaknuo se i testiranja učenika.

“Radi se o testu u okviru kojega se ne mora štapić duboko gurati u nos. To je jednostavniji postupak. Svatko ga si sam može napraviti ili mu to može netko drugi. Vrlo je jednostavan, brzo se može napraviti i daje prilično dobre rezultate”, rekao je.

VIDEO DANA:

Ukidanje covid potvrda?

Ravnatelj HZJZ-a osvrnuo se i na primjenu covid potvrda. Rekao je da Hrvatska razmatra djelomično odustajanje od covid potvrda, poput nekih europskih država.

“Covid potvrde gube na svojoj važnosti otkad je došla omikron-varijanta virusa. Omikron-varijanta zaobilazi imunološki sustav. Imamo od početka godine oko 40.000 reinfekcija, a do nove godine ih je bilo ukupno oko 10.000. Na vrijeme ćemo obavijestiti javnost o svemu što se tiče covid potvrda. Ne bismo išli u cjelovito odustajanje, već samo djelomično. Europa i dalje koristi covid potvrde, a koristit ćemo ih i mi”, dodao je Capak.

Istaknuo je da odustajanje COVID potvrda za granice ne dolazi u obzir.

Odgovarajući na pitanje o booster dozama, rekao je da je “sasvim izvjesno, da ako je netko primio booster, a potom se zarazio – onda njemu ne treba dodatni booster”, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views