'NE MORAM NIKOGA UVJERAVATI'

Obuljen Koržinek o pretresima: ‘Ako je netko zloupotrijebio situaciju, odgovarat će’

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Obuljen Koržinek daje izjavu o istrazi koja se provodi zbog sumnje u počinjenje subvencijske prijevare i korupcije na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Policija je jutros, po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) upala u Ministarstvo kulture i medija. Riječ je o istrazi koja se provodi zbog sumnje u počinjenje subvencijske prijevare i korupcije na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ministrica Nina Obuljen Koržinek stala je pred novinare i daje izjavu povodom ove istrage:

“Kao što je priopćio EPPO nastavljaju se izvidi vezano uz moguća počinjenja kaznenih djela na Geodetskom fakultetu. Izvidi obuhvaćaju i postupanja unutar Ministarstva kulture i medija neposredno nakon potresa zbog činjenice da smo dva dana nakon potresa angažirali Javnu ustanovu Geodetski fakultet kako bi vršio 3D snimanja oštećene kulturne baštine. U Saboru sam detaljno podnijela izvješće koje se nalazi i na stranicama Ministarstva o tome kako je tekao taj proces, kakvi su ti podaci koje smo prikupili, za što su nam koristili.

Te snimke koje je izradio Geodetski fakultet korištene su i za utvrđivanje šteta i donošenje odluke o žurnim mjerama i za utvrđivanje progresivnih šteta što je bilo jako važno za produljenje roka za Fond solidarnosti i dio snimki korišten je i za projektiranje za obnovu objekata. Kao ministrica želim istaknuti da mi je u interesu da svi izvidi pokažu da je u Ministarstvu kulture postupano sukladno zakonu i da je napravljeno ono što se moglo i trebalo napraviti u žurnim situacijama. Ako je netko, nažalost, takvu kriznu situaciju zloupotrijebio za stjecanje imovinske koristi onda će za to i odgovarati”, rekla je Obuljen Koržinek koja je potvrdila da stoji pri tome da je korišten nacionalni novac.

‘Nisu korištena europska sredstva’

“Nikad nisu angažirana europska sredstva, to se ne nalazi ni u jednom revizijskom izvještaju i ni u jednom periodičnom izvještaju koje je Ministarstvo kulture slalo. Mi smo putem zahtjeva za nadoknadu sredstava realizirali više od 500 milijuna eura za različite objekte obnove. Među njima nema niti jedne kune, lipe ili eura za ovu namjenu”

“Ovdje se ne radi o istrazi nego o izvidima. Oni su tajni i sve što treba o tome reći, reći će oni koji imaju te informacije i koji ih smiju dijeliti. Mi cijelo vrijeme dostavljamo sve dokumente i Ministarstvo je reagiralo vrlo brzo nakon potresa, preuzelo odgovornost u kriznim situacijama. Zahvaljujući upravo ovakvim snimanjima, bili smo u stanju dobiti informaciju da su određeni dijelovi zgrada neispravni i ukloniti ih. To je bila ključna namjena i to smo provodili, u skladu s najboljom praksom. Ono što sam više puta rekla, u trenutku žurnosti, kad ne možete provoditi javnu nabavu jer nemate novca i vremena, jedini način je obratiti se javnoj ustanovi, u ovom slučaju fakultetu”, poručila je ministrica.

‘Ne moram nikoga uvjeravati’

“Ne moram nikoga ništa uvjeravati. Nama je u interesu da se istraže i izvide sva postupanja uključujući i u Ministarstvu kulture i medija te da se utvrde činjenice. Mi smo tu cijelo vrijeme, cijelo vrijeme dostavljamo materijale i dokumente koje nas traže i mislim da je to odgovorno ponašanje”, odgovorila je na upite novinara kako to da nisu uspjeli uvjeriti EPPO da je u tom slučaju korišten nacionalni novac.

“Stala sam ispred kamera da potvrdim da ovo traje već dosta dugo vremena, da smo dali sve dokumente, da ćemo ih dati, a dio koji je zanimljiv za javnost sam prezentirala i u Saboru i objavljen je na web stranicama. Tamo imate cijelu kronologiju postupanja”

Na pitanje novinara osjeća li odgovornost za preplaćivanje snimki Geodetskom fakultetu, odgovorila je:

“Ja ću samo ponoviti ono što sam rekla u Saboru. Službe Ministarstva koje nadziru trošenje novaca provjerile su više puta i podaci koji su iznošeni javno da se radi o preplaćenim iznosima jednostavno nisu točni. Geodetski fakultet, to smo jasno komunicirali, iskazao je cijenu po kvadratnom metru, cijenu koja može varirati od 20 do 100 kuna, ovisno o složenosti građevine. Kada smo sravnili sve ivještaje koje su dostavili, sve kvadrate izračunali smo da je prosječna cijena koju je platilo Ministarstvo 20 i nešto kuna plus PDV”, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari