REKORDNE TEMPERATURE

Očekuje nas pakleno ljeto! Klimatolog: ‘Strahujemo od broja tropskih dana, treba se pripremiti’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Zatopljenje je neizbježno te se valja tome prilagoditi

Ovo će biti jako vruća godina, slaže se velik broj stručnjaka. Predviđaju da će nadmašiti i dosad najtopliju 2023.godinu u povijesti čovječanstva, javlja Bloomberg.

Krivac za to su klimatske promjene. Svaki mjesec u 2023. bio je topliji od prosjeka za razdoblje između 1991. i 2020. godine. Ljetni mjeseci kao i rujan, listopad i studeni srušili su povijesne rekorde u toplini…

Klimatolog Goran Pejanović, zamjenik ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda Srbije u razgovoru za Blic najavio je i potvrdio pakleno ljeto.

“Najviše strahujemo od broja tropskih dana, kad maksimalne dnevne temperature prelaze 35 stupnjeva. To jako otežava život ljudima” – kaže Pejnović i dodaje da se tijekom ljeta 2024. godine očekuje prosječna količina oborina”, kaže Pejanović.

Ovog se ljeta očekuje velik broj dana s temperatura iznad 30 stupnjeva. Predviđa se 35 do 60 takvih dana što znači da bi pola ljeta temperature biti više od 30 stupnjeva. Pejanović poručuje da se svi trebaju pripremiti za toplinske udare.

Veljača 2024. godine bila je globalno najtoplija zabilježena, a i temperature mora bile su rekordno visoke. Bila je za 0.81 Celzijevih stupnjeva toplija od prosjeka za veljaču u posljednjih trideset godina i 1.77 stupnjeva toplija od procjene prosjeka veljače u drugoj polovici 19. stoljeća, koju meteorolozi uzimaju kao predindustrijsko razdoblje za usporedbu kretanja zatopljenja.

Zatopljenje je neizbježno te se valja tome prilagoditi, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari