LOKALNI IZBORI

Očito optužnica ništa ne znači: Kako su na izborima prošli kriminalci, optuženici i zatvorenici

Foto: Pixsell

Radimir Čačić zauzeo je prvu poziciju za drugi krug izbora za župana. Imao 30.8 posto glasova, odnosno 21.5 tisuća glasova, a Anđelko Stričak

Andro Vlahučić i Pero Vićan, obojica s pravomoćnim sudskim kaznama za aferu Šipan, obilježili su izbornu noć u Dubrovniku. Dakle, dosadašnji gradonačelnik Mato Franković (HDZ) osvojio je preko 36 posto glasova dok su se Vićan i Vlahušić izmjenjivali na drugom mjestu, prenose Vijesti.hr.

Andro Vlahušić, bivši gradonačelnik grada Dubrovnika u dva mandata, pravomoćno je osuđen u aferi Šipan na šest mjeseci zatvora uz uvjet od godinu dana kušnje, a toliko je dobio i Vićan. USKOK ih je teretio za slučaj iz 2010. godine, kada je gradonačelnik Vlahušić dao pozajmicu iz gradskog proračuna privatnoj tvrtki političara Vićana, koja se našla u poteškoćama. Vlahušić je bez odobrenja Gradskog vijeća odobrio pozajmicu od dva milijuna kuna. I Vlahušić i Vićan i dalje imaju sudske procese u drugim predmetima. Podsjetimo i Vićan i Vlahušić mogli su se kandidirati na ovim lokalnim izborima jer su rehabilitirani, piše Index.hr.

Osuđenici u lokalnim političkim redovima 

No nisu oni jedini s presudama. Tu je i Željko Sabo, prvi osuđenik za političku korupciju. Sabo, tada član SDP-a, kao gradonačelnik Vukovara teretio se za podmićivanje HDZ-ovih gradskih vijećnika u Vukovaru Marije Budimir i Radivoja Đurića. Nakon kratkog suđenja u ožujku 2015. godine Vrhovni sud potvrdio je odluku Županijskog suda te je Sabu poslao u zatvor na osam mjeseci. Međutim i kod njega je nastupila rehabilitacija.

Sabo se kandidirao za gradonačelnika Vukovara i to kao nezavisni kandidat. Imao je treći rezultat od pet kandidata.

Tu je i Željko Kerum, pravomoćno osuđen za aferu Vrtići. Kerum je imao treći rezultat od 11 gradonačelničkih kandidata, no njegova stranka imat će presudan značaj u splitskom gradskom vijeću.

Ivana Čehoka čekaju drugi krug i borba s SDP-ovim Nevenom Bosiljem za gradonačelnika Varaždina. Čehok je imao 29.4 posto glasova, a njegov glavni oponent 19.3 posto. Na ovim izborima Čehok je imao 5119 glasova, što je gotovo tri tisuće glasova manje nego na izborima 2017. godine.

Podsjetimo, Čehok je 2011. godine završio u pritvoru te je tada dao ostavku na mjesto gradonačelnika Varaždina, no ponovo se kandidirao 2017. godine, kada je osvojio novi mandat. Čehok je prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu bio nepravomoćno osuđen za više kaznenih djela, prvenstveno zloupotreba, te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine, ali je upravo u travnju ove godine Vrhovni sud prihvatio žalbe te je Čehokov predmet vratio na ponovno suđenje. Za dio optužbi Čehok je oslobođen.

Radimir Čačić zauzeo je prvu poziciju za drugi krug izbora za župana. Naime, Čačić je imao 30,8 posto glasova, odnosno 21,5 tisuća glasova, a Anđelko Stričak, kojeg podupiru HDZ, HSLS i HSZ, imao je gotovo 19 tisuća glasova, odnosno 27,1 posto glasova.

Podsjetimo, Čačić se morao povući s mjesta ministra u vladi Zorana Milanovića 2012. godine, kada je pravomoćna postala presuda zbog toga što je 2010. godine prouzročio tešku prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi. Čačića je osudio sud u Mađarskoj, i to na 22 mjeseca zatvora. Na slobodu je izišao nakon što je odslužio više od 12 mjeseci u zagrebačkom Remetincu i kaznionici u Valturi.

HDZ je ostao bez Škabrnje zbog političke afere 

Nediljko Bubnjar (HDZ) išao je po četvrti mandat na čelu Škabrnje, no u tome nije uspio. Pobijedio ga je nezavisni Ivan Škara. Škara je imao 574 glasa, a Bubnjar je imao 438 glasova.

Bubnjara i bez fotelje prvog čovjeka Škabrnje čeka uzbudljivo razdoblje. USKOK je protiv njega podigao dvije optužnice zbog sumnje da je oštetio Općinu. Prva ga tereti da je Općinu oštetio za 702 tisuće kuna, a druga za trošenje “najmanje 289.380 općinskih kuna u osobne svrhe”.

Pjerino Bebić ušao je u drugi krug s 20 posto glasova. Ispred njega je Rikardo Novak, također nezavisni kandidat, s 26,2 posto glasova. Bebić ima nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Splitu od jedne godine zatvora zbog tri kaznena djela zloupotrebe položaja i ovlasti počinjenih u ranijim mandatima.

Svemir Obilinović, aktualni gradonačelnik koji je ujedno jedan od USKOK-ovih optuženika u optužnici protiv Kuščevića, dobio je novi mandat. Naime, Obilinovića se tereti za malverzacije zemljištima i njihovom prenamjenom na Braču, a večeras je dobio izbore u Općini Nerežišće. Pobijedio je svog jedinog oponenta Franu Beroša. Obilinović je imao 379 glasova, a Beroš 165 glasova.

Ivicu Kirina već godinama prati slučaj Fimi medije, s obzirom na to da ga USKOK tereti za zlouporabu položaja i ovlasti tešku 7.5 milijuna kuna u izdvojenom postupku u toj aferi, no izbore u Virovitici za sada osvaja bez problema. Neće ni trebati drugi krug. Osvojio je 4343 glasa, odnosno 51.53 posto.

Vladimir Šišljagić, koji za sobom vuče pravosudnu trakavicu još iz vremena dok je bio župan, nije uspio u kandidaturi za gradonačelnika Osijeka. Imao je tek četvrti rezultat.

Dubravko Bilić je 2019. godine osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od pet mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, no izbore u Ludbregu dobio je u prvom krugu. Osvojio je 55.8 posto glasova.

Podsjetimo, Bilić je kao ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka primao naknadu za odvojeni život, iako je znao da na nju nema pravo. Nagodio se s USKOK-om te dobio kaznu manju od šest mjeseci te tako stekao pravo na kandidaturu. Da je dobio šest mjeseci ili više, to ne bi mogao. Zbog presude ga SDP nije htio podržati pa je Bilić izašao kao nezavisni kandidat.

Romana Rosavca, HDZ-ovog zamjenika sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, čeka drugi krug izbora za gradonačelnika Popovače. Protiv Rosavca USKOK je nedavno podigao optužnicu na Županijskom sudu u Zagrebu i to za zlouporabu položaja i potrošnju javnog novca.

Rosavec je ušao u drugi krug s 37,7 posto, a ispred njega je Josip Mišković, kandidat HSP-a, HSLS-a i DP-a, s 43,2 posto.

Zlatko Pinjuh osvojio je još jedan mandat u Čemincu, s 60,3 posto. Podsjetimo, USKOK je početkom ove godine podigao optužnicu protiv Pinjuha te ga tereti za štetu od 231.217,41 kune na račun proračuna Općine te da je oštetio i komunalnu tvrtku Komunalno za 28.535,67 kuna.

Prema prvim neslužbenim rezultatima, u prvom krugu izbora za gradonačelnika Nove Gradiške pobijedio je Vinko Grgić, bivši saborski zastupnik, nekadašnji SDP-ovac i osumnjičenik u aferi Janaf, koji je u izbornu utrku ušao s nezavisnom listom. Dobio je 61,6 posto glasova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari