EURO PRED VRATIMA

Od 15. prosinca promjena na bankomatima: Vrijedit će samo mjesec dana, ali mnogi će biti presretni

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Stiže nova valuta, a s njom i promjene na bankomatima

Proizvodnja euro kovanica u Hrvatskoj je počela ovoga ljeta, a do kraja godine bit će otkovane sve količine predviđene za ovu godinu, poručuju iz HNB-a. Kovanice će HNB, između ostalog, pakirati u takozvane početke pakete euro kovanica za građane i poslovne subjekte.

Početni paketi euro kovanica za građane bit će pakirani u male plastične vrećice u kojima će biti 33 euro kovanice vrijedne 13,28 eura. Građani će moći nabaviti najviše dvije vrećice po transakciji.

Početne pakete građani će moći nabaviti u bankama, u FINA-i te poštanskim uredima već od 1. prosinca ove godine, javlja Točka na i.

Novčanice eura građani će od 1. siječnja moći nabaviti na bankomatima ili prilikom zamjene kuna za eure u bankama, poslovnicama FINA-e ili poštanskim uredima.

“Sa svim aktivnostima koje slijede na vrijeme ćemo osigurati distribucijom kovanica i novčanica dovoljan iznos, ponajprije bankama, pošti, FINA-i, a onda i svima ostalima neposredno pred 1. siječnja. U tih prva dva tjedna tranzicije, kada netko dođe u dućan platiti kunama, njemu će ostatak biti vraćen u eurima”, pojasnio je i premijer Andrej Plenković sredinom srpnja.

Prelazak bankomata s kuna na eure odvijat će se postupno
Budući da se u Hrvatskoj intenzivno plaća gotovinom, a potražnja za kunom je naročito intenzivna uoči i tijekom božićnih praznika, bit će nužno osigurati dovoljan broj bankomata na kojima će građani moći zadovoljiti svoje potreba za kunskom gotovinom. Bankomati će se zbog toga postupno prilagođavati i konvertirati za isplatu eura.

Veliki broj bankomata će biti prilagođen da od 1. siječnja 2023. može isplaćivati eure, a kako građani ne bi morali tražiti bankomate svoje banke u kojoj imaju otvoren račun, s bankama je dogovoreno da u razdoblju od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. ne naplaćuju naknade za podizanje gotovine na bankomatima klijentima drugih banaka.

Promjena na bankomatima od 15. prosinca

Tako će se od 15. do 31. prosinca kune moći podići bez naknade na bilo kojem bankomatu, dok će se od 1. do 15. siječnja na bankomatima bez naknade moći podizati euri.

Objavit će se i interaktivna karta bankomata na kojoj će građani moći pronaći najbliži bankomat na kojem će moći podići eure.

Hrvatska udruga banaka izradila je detaljan plan prilagodbe bankomata te da nema nikakvih naznaka da bi moglo biti nekakvih problema u realizaciji tog plana, poručuju iz HNB-a, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari