PROMET NEKRETNINAMA RASTE

PRANJE NOVCA? Skoro 50 posto nekretnina u Hrvatskoj kupljeno je gotovinom: Stručnjak objasnio o čemu se radi

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Brkić je rekao i da procjene nekih domaći i međunarodnih istraživanja pokazuju da bi siva ekonomija u Hrvatskoj mogla biti nešto manje od 30 posto BDP-a

Zadnje izvješće Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ekonomskog instituta Zagreb o prometu nekretninama u Hrvatskoj otkriva neke nevjerojatne podatke.

Promet nekretninama lani je iznosio 60 milijardi kuna što je 20 milijardi više nego 2020. Broj kupoprodaja također je bio veći za 30 posto. Najveću cijenu po četvornom metru – više od dvije tisuće eura – ostvarili su prodavači u Dubrovniku, Rovinju, Splitu i Opatiji, dok je u Zagrebu ta cijena u prosjeku iznosila 1600 eura po četvornom metru.

‘Moguće da je riječ o nekom postotku pranja novca’

A gotovo polovina nekretnina kupljena je gotovinom! Ekonomski analitičar Luka Barić sa Sveučilišta Libertas za HRT je rekao da ljudi, pogotovo u nemirnim, nesigurnim vremenima, pokušavaju sa svojom imovinom pobjeći u sigurnije luke, a jedna od njih definitivno su nekretnine.

“A moguće je ići u malo spekulativnije vode i reći da veliki dio koji se kupuje gotovinom ima i spekulativne karakteristike i atribucije, odnosno da je moguće riječ o nekom postotku pranja novca”, rekao je Brkić.

Brkić je rekao i da procjene nekih domaći i međunarodnih istraživanja pokazuju da bi siva ekonomija u Hrvatskoj mogla biti nešto manje od 30 posto BDP-a.

“To je nešto što definitivno predstavlja problem. Je li to sad trećina ili ne, ali definitivno je previsoko.”, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari