VATROGASCI POZIVAJU NA OPREZ

Od danas je zabranjeno paljenje vatre na otvorenom, evo kolike su kazne!

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Od danas, 1. lipnja, pa do 31. listopada na snazi je zabrana loženja vatre na otvorenom, piše Index.

Diljem Hrvatske tako su županije i vatrogasne postrojbe izdale priopćenja o ovoj zabrani pozivajući ljude na oprez.

Vatrogasci savjetuju da, ako primijetite vatru ili dim, odmah obavijestite vatrogasce, policiju ili Centar 112.

Loženjem vatre na otvorenom prostoru smatra se uporaba vatre izvan zatvorenih odnosno pokrivenih prostora, posebice: spaljivanje suhe trave, korova, biljnog otpada, grmlja, gustog šumskog raslinja (šiblja) i šikara; spaljivanje papira, smeća i otpadaka, improvizirani roštilji i gradele, logorske vatre i sl. Prema Zakonu o zaštiti od požara.

Kazne su ogromne. Prema Zakonu o zaštiti okoliša “novčanom kaznom u iznosu od 1990 do 19.900 eura ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 260 do 1990 eura.”

U slučaju da ne prijavite nastanak požara, kazna iznosi od 130 do 1990 eura. To se odnosi i na onemogućavanje inspektora ili druge ovlaštene osobe u obavljanju svog posla, kao i na nepostupanje u skladu s naredbama ili zahtjevima inspektora.

Kao i kod prometnih nesreća, ako ne postupite prema planu zaštite od požara (ne pristupite otklanjanju neposredne opasnosti – gašenju požara – ili o tome ne obavijestite vatrogasce, policiju ili Centar 112), propisana kazna je od 260 do 1990 eura, piše Index.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari