MANJE NULA

Video | Od danas svoje plaće vidimo i u eurima: ‘Umirovljenici će postati veći stručnjaci od nas’

Informativna kampanja vrijedna 27 milijuna kuna trenutno je na godišnjem

Malo po malo euri postaju dio naše svakodnevice. Znamo već koliko košta kava u eurima, koliko su neke namirnice, koliko stanovi i automobili, a od danas i kako nam plaće izgledaju u eurima. Stručnjaci kažu – kada cifre vide umirovljenici – oni će postati veći stručnjaci od nas.

Novi ministar financija jedan je od rijetkih što se ovaj mjesec neće šokirati. Jer plaća koja je prvi put iskazana i u eurima – njemu je prva na novom radnom mjestu, izvještava Petra Mlačić za RTL Vijesti.

Naravno, pitanje je je li veće iznenađenje umjesto 17 000 kuna vidjeti 2 266 eura ili umjesto 6000 kuna vidjeti – troznamenkasti broj.

”Manje je nula, mi volimo nule… u smislu što veće izgleda to više vrijedi za nas”, rekao je Hrvoje Rendulić iz Zagreba.

”Nekakvih 500 eura ne može biti zamjena za 3790 kuna, ali tak nam ide”, kazala je Marica Širinić iz Zagreba.

Kako HUB potvrđuje većina je banka već iskazala stanje računa u kunama i eurima, a upravo na psihološki efekt i te manje cifre treba pripaziti. Jer se zapravo kupovna moć ne mijenja, objašnjava financijski stručnjak.

”Često u javnom diskursu koristimo termin financijski stručnjaci a zapravo jedna od skupina većih financijskih stručnjaka su naši umirovljenici koji sa 2 i pol 3 000 kuna neki i manje mjesečno prežive cijeli mjesec”, kazao je Andrej Grubišić, financijski stručnjak.

Informativna kampanja vrijedna 27 milijuna kuna trenutno je na godišnjem. Prvi koraci biti će 60 000 kalkulatora za umirovljenike, mobilna aplikacija za mlađe i odgovori na sva pitanja.

”Od kada možemo plaćati u eurima, gdje možemo zamjenjivati kune u euro, što će se desiti našim plaćama, kako se plaće reguliraju i preračunavaju, što će biti s depozitima, što će biti s kreditima. To su neka najčešća pitanja”, izjavio je Zvonimir Savić, glavni koordinator Nacionalnog plana zamjene kune eurom.

Zanimljivo, kaže Savić, nisu primijetili da nekoj dobnoj skupini promjena pada teže.

”Nekima će biti vrlo teško koji ne mogu pretvarati, koji se ne mogu snaći u glavi da brzo pretvore to. Starijim ljudima, dobro kao što sam i ja”, rekla je Smilja Šelendić iz Zagreba.

Još je nekoliko važnih koraka.

Devizni računi u eurima postaju tekući a svi bez naknade mogu odlučiti žele li da banka ugasi taj račun i prebaci sredstva. Na većini bankomata još nije tako ali do kraja ovog mjeseca u eurima i kunama biti će iskazani iznosi i računi ukoliko zatražite..

”Promijenio se jugoslavenski dinar, hrvatski dinar, sada kune u eure, proći će euri isto, tako će doći neka druga valuta”, komentirao je Ante Krstulović iz Zagreba.

Neka samo prvo završi – ova promjena, pa ćemo lako, izvještava Petra Mlačić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari