REFORMA PROGRAMA

Video | OD JESENI 2025. / Biologija odlazi u povijest, a broj sati hrvatskog bit će veći. Evo što sve donosi reforma strukovnog školstva

Debakl na državnoj maturi samo je dodatni vjetar u leđa onima koji rade na reformi programa strukovnih škola. No mnogi su nastavnici zabrinuti njihovom idejom ukidanja nekih predmeta, kako bi se povećao broj sati drugih, piše Net.hr.

Manje sati, manje gradiva. Povijest u strukovnim školama učit će se samo u jednom razredu, dva sata na tjedan.

“Reforma predviđa ukidanje nastave povijesti u nekim zanimanjima za 50, a u nekim za 66 posto. Učit će se samo od 18. stoljeća do danas i to nacionalna povijest. Učenici neće imati mogućnost stavljanja nacionalne u kontekst opće povijesti”, objašnjava Miroslav Šašić iz inicijative Nastavnici povijesti.

U povijest odlazi i biologija, kao zaseban predmet više neće postojati, bit će dio strukovnih modula.

“Dentalni tehničari će imati onaj dio biologije koji njima treba za posao, primalje u svom strukovnom dijelu ono što njima treba, isto tako medicinske sestre. No, mi ne govorimo o znanjima potrebnima za posao nego o znanjima potrebnima za život”, poručila je Sunčica Remenar, voditeljica Stručnog vijeća nastavnika biologije u strukovnim školama Grada Zagreba.

S druge strane broj sati hrvatskog, matematike i stranog jezika bit će veći. Iz Agencije za strukovno obrazovanje kažu – cilj je i učenicima strukovnih škola omogućiti jednake uvjete za polaganje državne mature.

“Rezultati državne mature pokazuju da učenici strukovnih škola prilično loše stoje pogotovo kada je riječ o hrvatskom jeziku. Zato smatramo da smo bili u pravu kada smo predložili da učenicima strukovnih škola treba više sati hrvatskog”, poručio je Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Nastavnici predlažu da se ti dodatni sati ponude na izbor učenicima koji žele polagati državnu maturu i upisati fakultet.

“To bi bili fakultativni moduli koji će upotpuniti i hrvatski i matematiku i engleski onim učenicima koji žele ići na državnu maturu. Ne žele svi učenici ići na državnu maturu, ne žele svi učenici učiti gimnazijsku matematiku niti će im u struci ona biti potrebna”, kaže Sunčica Remenar, voditeljica Stručnog vijeća nastavnika biologije u strukovnim školama Grada Zagreba.

Poručuju – nisu protiv reforme, ali ni ostali opći predmeti ne bi trebali biti zanemareni. Među nastavnicima postoji i strah da će postati višak, a iz Ministarstva obrazovanja poručuju – nitko neće ostati bez posla.

“Preživjet ćemo i nastavnici povijesti i nastavnici ostalih struka, ali što će se dogoditi s društvom koje ne poznaje svoju povijest. Povijest kozmetike, povijest pokrivanja krovova, popravljanja automobila, to nije povijest, zadaća povijesti je nešto sasvim drugo”, rekao je Miroslav Šašić iz inicijative Nastavnici povijesti.

Reforma, umjesto strukovnih predmeta, uvodi module. Zajednički sadržaji unutar različitih predmeta će se spojiti, a predavat će ih više nastavnika. Javno savjetovanje je završilo.

“Hoćemo li ostati na istom prijedlogu ili će se razmisliti o nekim promjenama to će se pokazati u narednom vremenu kada završimo s pregledom svih komentara i odgovora na njih”, poručio je Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Plan je da reforma strukovnog obrazovanja u škole uđe na jesen 2025, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari