'PUCANJE' POD RUČNOM

Video | Od jučer je dozvoljen dio pirotehnike, ali… ako petarda pukne kraj gomile, kazna je ogromna!

Iz policije doznajemo da se do sad zaplijenilo 2500 pirotehničkih sredstava. Pirotehnika se do Nove godine može koristiti, ali iz policije savjetuju roditelje: ‘Držite je pod ključem, kao i oružje’

Od jučer se može koristiti legalna pirotehnika, no opasnosti ipak postoje. Zato je naš reporter Boris Mišević uživo razgovarao s Tomislavom Vukoja, voditeljem Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije koji je za RTL Danas otkrio koliki je dosadašnji “ulov” nelegalne pirotehnike.

Do jučer se oduzelo nešto manje od 2500 tisuće različitih pirotehnički sredstava od građana, od čega je nešto više od polovice toga oduzeto na graničnim prijelazima kada su ih pojedinci htjeli uvesti u zemlju.

“Dio se oduzeo u pretresima kuća i na uobičajenim mjestima za ilegalu prodaju”, rekao je Vukoja.

Kaže, kazne za bacanje petardi izvan razdoblja kada je to dozvoljeno su od 5000 do 15.000 kuna, kao i za bacanje petardi na mjestu gdje se okupa veći broj ljudi, kao i za to ako se izazove materijalna šteta.

Dodaje i da se petardama i pirotehnikom dosta štete napravilo na vozilima, kantama za smeće, poštanskim sandučićima.
S obzirom na nedavni stravičan slučaj kad je devetogodišnjak ostao bez prstiju zbog petarde zbog čega je čak bio životno ugrožen, pitali smo koliko je takvih slučajeva bilo zadnjih godinu dana.

“To je jedini slučaj teške tjelesne ozljede, ali bilo je opeklina. Ipak, većina ozljeda nastaje na Staru i Novu godinu pa ne možemo reći je li naša akcija ove godine bila uspješna, znat ćemo to 8. siječnja”, rekao je Vukoja. Podsjetimo, do danas do Nove godine dozvoljeno je pucanje, ali samo dozvoljenim sredstvima. Od 15. prosinca može se kupovati pirotehnika. Vukoja daje savjet roditeljima: “Ako kupuju petarde, neka to zaključavaju. Primjer stradalog dječaka – on je bio bez nadzora i u njegove je ruke nekako došlo sredstvo, teško se ozlijedio. Dakle – zaključati kupljenu pirotehniku, ali i oružje. Praznici su, treba nadzirati djecu, gledati kako koriste slobodno vrijeme na što koriste novac.”

Inače, doznajemo da je dječaka i dalje na Rebru što pokazuje koliko je teško njegovo stanje, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari