GUŠTALI SU

Od lažnih putnih naloga do luksuznih resorta: Evo kako se kralo na Geodetskom fakultetu

RTL

Uživali su na rajskom Phi Phiju na Tajlandu, gdje je sniman slavni film Plaža s Leonardom Di Capriom. Umjesto na provjeru štete od potresa: s obitelji bi putovali u resort. Europskim su novcem kupovali terence i jahte, pa ih privatno koristili. Državnim su novcem pak uređivali svoje vikendice, a sve to omogućili su si pisanjem lažnih putnih naloga. Eto tako su operirali uhićeni dekan i profesori Geodetskog fakulteta

Bio je tamo Leonardo DiCaprio, ali i uhićeni profesor s Geodetskog fakulteta, sa svojom životnom partnericom, koja se fotografijama s luksuznog odmora u Tajlandu hvalila na društvenim mrežama. Uhićeni dekan tvrdio je pak da ide snimati štetu od potresa i za to uzeo novac, a ustvari je sa suprugom i djecom bio na vikendu u ovom luksuznom resortu u Istri, piše Danas.hr.

Dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević izvlačili su europski novac preko lažnih faktura, njime gradili i opremali vikendice, čak kupili luksuznu jahtu i terenac za istraživanja, pa ih koristili privatno. Za sve to ih danas terete europski tužitelji, ali muljaže na Geodetskom prva je otkrila kolegica Dora Kršul s Telegrama, nakon što su joj se javili izvori s tog fakulteta.

“Izvori su imali informacije o cijelom nizu nezakonitosti koje se događaju na Geodetskom fakultetu. Mi smo se u tom trenutku, u moru informacija, uhvatili jahte i ona dva automobila”, ispričala je Kršul.

O toj su jahti još ovog proljeća za RTL govorili i profesor i dekan, naravno pravdajući svoje postupke.

“Brod nije korišten u privatne svrhe, jer jednostavno nismo imali takav interes”, tvrdio je u travnju profesor Pribičević, dok je dekan Đapo bio još izravniji, rekavši da se “tu uopće ne radi o jahti, nego o brodu, plovilu, jahta bi bila da je ona luksuzna”.

Kasnije se otkrilo da su je baš kao jahtu iznajmljivali turistima za luksuzna krstarenja. Lažni papiri, kako se čini, bili su svakodnevna pojava.

Među muljažama dekana i profesora ističu se fiktivni putni nalozi prema optužbama europskih tužitelja, lažirali su ih čak 317 i tako u džep spremili 117 tisuća eura keša. Ako se zna da su Tomislav Saucha i Sandra Zeljko za 196 takvih naloga u aferi dnevnice dobili 3 odnosno 4 i pol godine zatvora, pitanje je koliko bi, samo po toj osnovi, mogla dobiti ekipa s Geodetskog.

A onda se prošlog tjedna pojavio novi potencijalni krak afere s Geodetskim, otkriće da je fakultet bez javnog natječaja dobio 19 milijuna kuna od Ministarstva kulture za 3D snimanje stanja zgrada nakon potresa. Do te mjere da se uhapšeni dekan i profesor na saslušanju pred sudom navodno pitaju ako su oni krivi, zašto nije i ministrica.

“Taj posao je apsolutno čudan, neobičan i sumnjiv, i posve je nejasno kako je ona svojim vlastitim potpisom odobrila da se isplati gotovo 20 milijuna kuna ljudima koji su danas u zatvoru”, pita se Dora Kršul.

Istražujući dokumentaciju, zaključila je da je manjkava, ali i da su snimanja zgrada drastično preplaćena. U zagrebačkoj Masarykovoj ulici tako se nalazi jedna desetaka zgrada za koje je Geodetski fakultet organizirao snimanje stanja nakon potresa. Kolege iz Telegrama doznali su kada su se kod privatnih tvrtki raspitivali za istu stvar, da se samo za tu zgradu snimanje moglo napraviti za šest puta manji iznos.

Stručnjaci potvrđuju da zakon omogućuje izravnu pogodbu bez natječaja u hitnim situacijama, ali onda treba paziti na provedbu.

“Naravno da će netko tko je dobar gospodarstvenik i brine u novcu, barem malo ispitati cijene na tržištu toga što traži, i onda usporediti s onim što dobije. Odstupa li ta cijena 10, 20 posto gore ili dolje, ili 100 pa i 200 posto, onda se treba zapitati zbog čega je to”, kaže Žarko Željko, građevinski sudski vještak.

Optuženi dekan i profesor s Geodetskog fakulteta, zaključuje se po ranijim optužbama, na što i kako troše novac definitivno nisu pazili. Je li se pritom mogla dovesti u pitanje brzina i kvaliteta postpotresne obnove pokazat će istraga, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari