OD NOVE GODINE JEFTINIJI AUTOMOBILI: Nove mjere najviše pogoduju kupcima vozila niže i srednje klase

Ilustracija: Riportal

Najveću uštedu ostvarit će kupci rabljenih vozila. Oni će umjesto pet posto poreza na vrijednost vozila prilikom prijenosa plaćati znatno nižu upravnu pristojbu, koja će se obračunavati na temelju starosti vozila i snage motora

Nekoliko mjera koje je donijela vlada Andreja Plenkovića, usmjerenih na smanjenje golemih nameta koji se plaćaju na kupnju i korištenje automobila, konačno će u idućoj godini dovesti do pojeftinjenja novih i rabljenih vozila, piše tportal.

Radi se o tri velike promjene. Namet koji se plaća na prijenos rabljenih motornih vozila smanjit će se oko 50 posto, 30 posto padaju trošarine na nova i rabljena vozila, a poduzetnici će moći odbiti 50 posto PDV-a na kupnju automobila i troškove vezane za njihovo korištenje.

Najveću uštedu ostvarit će kupci rabljenih vozila. Oni će umjesto pet posto poreza na vrijednost vozila prilikom prijenosa plaćati znatno nižu upravnu pristojbu, koja će se obračunavati na temelju starosti vozila i snage motora.

Prema uredbi o tarifama, vozila su svrstana u 12 razreda, a pristojba se računa tako da se snaga motora u kilovatima množi s koeficijentom koji je vezan za godinu proizvodnje. Najveći koeficijent (50) imaju najmlađi polovni automobili do godine starosti, a najmanji (1) automobili stariji od 20 godina. Primjerice, za automobil snage motora 60 kilovata star 10 godina plaća se pristojba od 900 kuna.

U prosjeku, ušteda iznosi 50 posto, ali ovisno o tipu automobila, starosti i snazi motora, raspon se kreće od 10 do 70 posto. Tako će, što se tiče najprodavanijih automobila, na kupnji golfa, ford focusa i renault clija kupci moći uštedjeti između 500 i 3000 kuna. Na nižim trošarinama najviše bi trebali profitirati kupci automobila niže i srednje klase do 150.000 kuna, najdostupniji većini građana, piše tportal.
Vijesti.hr