'NEVJEROJATNA RIZNICA'

Video | Od noževa i skalpela do pištolja i eksploziva: S čime sve Hrvati dolaze na sudove? ‘Pronašao sam i vibrator’

Pregledavaju se stranke, a kada su pojačane mjere, i odvjetnici i zaposlenici. Takva su pravila ne samo na Županijskom sudu u Zagrebu nego na svim sudovima. Privremeno ili trajno, u 2023. su oduzeli 200 pištolja s dozvolom. Oružje je na sud donijela i osoba koja to nikako nije smjela

Iako je u pravosudne institucije strogo zabranjeno unositi oružje i eksplozivne naprave, lani su pravosudni policajci imali pune ruke svega i svačega. “Najčešće unose noževe, suzavac te manikir setove koji su uobičajeni u ženskim torbicama”, priča Jelenko Krešo, predsjednik Sindikata pravosudne policije. Dodaje da stvari po koje nitko nije došao evidentiraju, a strana po izlasku dođe na portu i preuzme stvari koje su im privremeno oduzeli. Najluđa stvar koju je pronašao bila je vibrator, kroz smijeh priča Krešo.

Pregledavaju se stranke, a kada su pojačane mjere, i odvjetnici i zaposlenici. Takva su pravila ne samo na Županijskom sudu u Zagrebu nego na svim sudovima. Privremeno ili trajno, u 2023. su oduzeli 200 pištolja s dozvolom. Oružje je na sud donijela i osoba koja to nikako nije smjela. Pronađena su i 2 eksplozivna sredstva, 7 elektrošokera, gotovo 4 tisuće noževa, 1400 skalpela, više od tisuću rašpica za nokte i čak 400 litara alkohola, piše RTL-ov Danas.hr.

“Ovako kada gledate velika je količina, ali kada pogledate koliko je sudova i stranaka mislim da je toga puno više bilo prije deset godina. Sada su ljudi naučili da nije baš lako unijeti nedozvoljene predmete na sud”, kaže Krešo.

Nakon suda posjetili smo sef u Ministarstvu pravosuđa. “Kada ovlaštene službene osobe kada ulaze u Ministarstvo, zadržat ćemo pištolj i spremiti ga u sef. Kada se osoba vrati mi ćemo mi im vratiti pištolj”, objašnjava Marija Beljo, voditeljica osiguranja u Ministarstvu pravosuđa. Dodaje da oduzete predmete uništavaju ako se osoba ne vrati po njih.

Prijašnjih godina, bilo je i onih koji su na sud stizali s motornom pilom koju su pokupili na servisu, a lani je čovjek iz Vukovarsko-srijemske županije na sud stigao s pištoljem, iako za njega nije imao dozvolu. U Hrvatskoj je na sudovima zaposleno 230 pravosudnih policajaca, a u Sindikatu kažu da je to nedovoljno. Posla očito imaju mnogo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari