Na ovogodišnjem sajmu pršuta u Istri na koji dolaze najbolji pršutari iz svih hrvatskih regija. Ipak, istarski se pršutari i dalje ističu svojim jedinstvenim proizvodima, a na sajam, koji se odvija u Tinjanu, uputile su se i kamere RTL-a
Reporterka Petra Fabian Kapov za RTL razgovarala s predsjednikom Udruge pršutara Istre Paolom Jelenićem o ovogodišnjoj sezoni proizvodnje pršuta i budućim cijenama.
“Mi se svake godina borimo s brojem pršuta jer svake godine ostajemo bez njega, ali evo i ove godine se ipak pokazalo da su istarski pršutari bili jedni od boljih”, kazao je Jelenić o ovogodišnjem uspjehu njegove udruge, a nadovezao se i na širenje svinjske kuge koja bi pršutarima svakako mogla izazvati velike probleme u proizvodnji.
“Naravno da se bojimo. To je veliki problem”, kazao je, no objasnio kako se strogo drže svoje istarske izvornosti zbog koje i zapravo proizvode manje količine pršuta.
“Mi iz Istre proizvodimo tzv. oznaku izvornosti. Dakle, pršut koji se baš zove istarski i za koji imamo certifikat. Broj je tih oznaka limitiran. Mi za razliku od drugih nemamo veliku količinu pršuta i veliku proizvodnju. Čim se on izda on se zapravo unaprijed proda. Zbog toga i svake godine dižemo cijene. Rastu cijene svih sirovina tako i naše”, pojasnio je.
S ovogodišnjom sezonom proizvodnje pršuta zadovoljna je i Mikela Buršić iz Vodnjana.
“Sada čekamo novu sezonu. Pršut je uvijek bio tražen i uvijek će biti. Sirovine su nam kvalitetne i dobre, tako da se nadamo da će se to i nastaviti”, kazala je Buršić za RTL.
Osvrnula se također na svinjsku kugu.
“Sirovina je trenutno dostupna i nadamo se da će do kraja dana sve biti uredu. Ne možemo puno utjecati na to tako da je naravno proizvodnja pršuta malo pod upitnikom”, objasnila je i te se kao Jelenić nadovezala na dizanje cijena, ali u razumnim količinama jer bi cijene ipak trebale biti pristupačne potrošačima, piše RTL Danas.hr.