'TO JE VELIKI PROBLEM'

Video | Od ovih snimki raste apetit: Na sajmu pršuta u Istri pršutari izrazili zabrinutost zbog svinjske kuge

Na ovogodišnjem sajmu pršuta u Istri na koji dolaze najbolji pršutari iz svih hrvatskih regija. Ipak, istarski se pršutari i dalje ističu svojim jedinstvenim proizvodima, a na sajam, koji se odvija u Tinjanu, uputile su se i kamere RTL-a

Reporterka Petra Fabian Kapov za RTL razgovarala s predsjednikom Udruge pršutara Istre Paolom Jelenićem o ovogodišnjoj sezoni proizvodnje pršuta i budućim cijenama.

“Mi se svake godina borimo s brojem pršuta jer svake godine ostajemo bez njega, ali evo i ove godine se ipak pokazalo da su istarski pršutari bili jedni od boljih”, kazao je Jelenić o ovogodišnjem uspjehu njegove udruge, a nadovezao se i na širenje svinjske kuge koja bi pršutarima svakako mogla izazvati velike probleme u proizvodnji.

“Naravno da se bojimo. To je veliki problem”, kazao je, no objasnio kako se strogo drže svoje istarske izvornosti zbog koje i zapravo proizvode manje količine pršuta.

“Mi iz Istre proizvodimo tzv. oznaku izvornosti. Dakle, pršut koji se baš zove istarski i za koji imamo certifikat. Broj je tih oznaka limitiran. Mi za razliku od drugih nemamo veliku količinu pršuta i veliku proizvodnju. Čim se on izda on se zapravo unaprijed proda. Zbog toga i svake godine dižemo cijene. Rastu cijene svih sirovina tako i naše”, pojasnio je.

S ovogodišnjom sezonom proizvodnje pršuta zadovoljna je i Mikela Buršić iz Vodnjana.

“Sada čekamo novu sezonu. Pršut je uvijek bio tražen i uvijek će biti. Sirovine su nam kvalitetne i dobre, tako da se nadamo da će se to i nastaviti”, kazala je Buršić za RTL.

Osvrnula se također na svinjsku kugu.

“Sirovina je trenutno dostupna i nadamo se da će do kraja dana sve biti uredu. Ne možemo puno utjecati na to tako da je naravno proizvodnja pršuta malo pod upitnikom”, objasnila je i te se kao Jelenić nadovezala na dizanje cijena, ali u razumnim količinama jer bi cijene ipak trebale biti pristupačne potrošačima, piše RTL Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari