OSMEROČLANA OBITELJ

Video | ‘Od srca hvala svima’:Obitelji Bubaš iz Gline franjevci iz Njemačke sagradili kuću vrijednu 100.000 eura

S Banovine stiže lijepa vijest o dovršetku potpuno nove kuće osmeročlanoj obitelji Bubaš iz Gline. No, za to nije zaslužna država, već Franjevci iz Hrvatske katoličke misije u Njemačkoj

Evo već 29. mjesec od potresa, a obitelj Bubaš konačno ima vlastiti krov nad glavom. Njihovi snovi postali su stvarnost. Od temelja do krova kompletno je izgrađena još jedna kuća na području Gline i to još jedna bez pomoći države.

“I tuga, i uzbuđenje… emocije su. Ne znam kako bi to opisala”, kaže nam Mirjana Bubaš.
Novu kuću od 160 metara četvornih, s tri spavaće sobe vrijednu više od 100 tisuća eura u potpunosti su financirali franjevci iz Njemačke.

“Od srca hvala svima koji su pomogli, koji su donirali, tko je god uložio malo truda. I radnicima pogotovo. Oni su se najviše namučili i naradili”, kaže Mirjana.

Do sada su živjeli u 30-ak kvadrata stare kuće. Osmeročlana obitelj bila je nagurana u dvije sobe, jedine koje nisu prokišnjavale. Najteže je to padalo djeci, koja će sada imati svako svoju sobu.

“Da imaju jednu životnu priliku da se mogu osjećati kao ljudi, a ne svaki dan stavljati nešto na pod da ne prokišnjava. Sad je uređeno. 10-15 godina mogu biti mirni, zadovoljni. Imaju pristojan stan”, kaže fra Ivan Čaruga, župnik Hrvatske katoličke misije Freising.

Život je sada lakši. Da će tako doista i biti nisu vjerovali. Mislili su da će se cijela priča ispuhati, no dogodilo se suprotno.

“Bojala sam se. Mislila sam da nema ništa od toga. Mislila sam da je to samo pusta priča”, ističe Bubaš.

Kuća bi bila završena i prije. Najveći problem, kaže nam fra Ivan bilo je pronaći radnike.

“Vidite koliko je bilo ministara koji su praktički bili samo na dobroj plaći, a nisu makli prstom ovdje na Banovini. Evo sad se nešto pokrenulo, sav novac je potrošen, a vjerojatno ćemo vidjeti rezultate kroz godinu dana. Država je mogla mnogo više” naglašava fra Ivan.

“Područje grada Gline je jedno veliko gradilište. To još ide sporo, ali ide. Ide, gradi se. Privatne kuće, javni objekti. Problem će jedino biti to što je 30.6. je rok”, dogradonačelnica Branka Bakšić Mitić.

Jer s obzirom na rok skele su se u ovo vrijeme trebale skidati, a ne tek postavljati. No, dvije i pol godine nakon potresa nazire se konačan kraj životu u kontejnerima, izvještava Marko Šiklić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari